U Pančevu se zamalo desila ekološka katastrofa: Curio je amonijak, pretio da otruje ceo grad

 
  • 2

U "Hip Azotari" kažu da je radnik koji je preminuo u trenutku nesreće imao neophodnu opremu za zaštitu na radu

U pogonu Karbamid, u “HIP Azotari” u Pančevu, juče nešto posle 12 sati došlo je do nesreće u kojoj se jedan radnik ugušio od amonijaka.

RADNIK SE UGUŠIO OD AMONIJAKA: Nesreća u "Azotari" u Pančevu

"Pustite me da završim započeto": Ovo je juče vikala devojka koja je tri puta pokušala da se ubije

Iz službe za odnose sa javnošču " Hip Azotare" kažu da je radnik koji je preminuo bio dugogodišnji radnik i smenovođa već četiri godine i da je u trenutku nesreće imao neophodnu opremu za zaštitu na radu i da je brzom intervencijom ostalih u pogonu sprečena dalja ekološka katastrofa.

Takođe napominju da je odrađen redovan godišnji remont i da je pre 10 dana ceo pogon startovao bez problema. 

- Trenutno je u toku uviđaj i na licu mesta su ekipe Rebupličke inspekcije za zaštitu na radu, Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i kriminalistički inspektori MUP-a Pančevo pa očekujemo da ćemo imati zvanične informacije o tome šta se dogodilo u ranim popodnevim satima - rekao je za Telegraf.rs Mile Bosnić, pomoćnik direktora za odnose sa javnošču.

KAKO AMONIJAK DELUJE NA ORGANIZAM

Amonijak je otrov koji u visokim koncentracijama može izazvati gušenje, opekotine po koži i trenutnu smrt osobe koja ga udiše.

Ni u manjim količinama nije bezazlen! Izaziva zdravstvene tegobe sa respiratornim organima, nadražuje sluznicu očiju i nosa, izaziva kašalj, a u nekim slučajevima može trajno oštetiti vid.

Ako ste bili izloženi amonijaku, sve i da odmah ne osećate zdravstvene tegobe, javite se lekaru jer se preporučuje da najmanje dva dana budete pod lekarskim nadzorom.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slaviša

    6. januar 2017 | 17:09

    Nemojte da širite strah kod ljudi ako nepoznajete osnove stvari kao da niste videli školu a kamoli učili. Da vam još jedan podatak kažem da više amonijaka ima na farmama krava nego u fabrici amonijaka, stim što je na farmi mešovita smesa gasova pa ne osetite čist amonijak već opasniju smesu gasova.

  • Slaviša

    6. januar 2017 | 17:02

    Amonijak se brzo vezuje za vodu i nemoguća je ekološka katastrofa iz razloga što sistem ima mnogo zaštita i obučeno ljudstvo da bezbedno zaustavi procas i zaštiti okolinu. Po vama mi koji radimo tamo treba da smo već polumrtvi gde je koncentracija mnogo veća nago u gradu i van fabrike kod ekcesa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA