On je proglašen za ličnost godine u Rusiji: Njegov odgovor teroristima, "rabotajte bratja", pre nego što su ga ubili, postao je moto ruskih specijalaca (VIDEO)

 
  • 9

Magomed Nurbagandov nije se bojao smrti. Ili se bojao, ali se neverovatno hrabro s njom suočio

Ruskog policajca Magomeda Nurbagandova (31) pogubili su teroristi pošto je odbio da se odrekne kolega i svoje zemlje. U Rusiji je proglašen ličnošću godine, a Putin ga je posmrtno odlikovao.

80 TERORISTA SE KRIJE U EVROPI I ČEKA ZNAK: Ove zemlje su sledeće mete Islamske države

Magomed Nurbagandov nije se bojao smrti. Ili se bojao, ali se neverovatno hrabro s njom suočio. Pod pretnjom ubistvom odbio je da ispuni zahtev terorista i da pozove svoje kolege da napuste službu, piše portal 24sata.hr.

Kad su teroristi Islamske države uhvatili mladog policajca i zatražili od njega da uputi poruku svojim kolegama da prekinu antiteroristička dejstva u Dagestanu i da se javno odrekne policije kojoj pripada i svoje zemlje on je kratko poručio svojima:

- Rabotajte bratja (nastavite da radite braćo)! I to je bio njegov kraj. Usledio mu je metak u glavu.

Iako je Mogamed u tim trenucima već bio na kolenima, ruku vezanih na leđima i čekao smrtonosni metak mogao je da bude pošteđen. Ali, nije hteo da prihvati uslove terorista. Nije hteo da kaže ono što se od njega tražilo. "Rabotajte bratja" i smrt.

Snimak razgovora i pogubljenja mlađeg poručnika Magomeda Nurbagandova pronašle su ruske snage u septembru prošle godine. Pre toga, teroristi su objavili na jednom od svojih portala njegovo pogubljenje, ali dijalog su izostavili. Kada je taj "cenzurisani"  deo snimka postavljen na internet svet je saznao za ovaj neverovatan herojski čin.

A sve je počelo prošlog leta kad je Mogamed iz Dagestana zajedno sa svojim rođacima kampovao nedaleko od svog rodnog sela Sergokala. Petorica naoružanih ljudi izvukla ih je iz šatora i počela da ih tuče. Ubili su Magomedovog bratanca, a zatim su ih legitimisali. Kada su utvrdili da je Magomed policajac zajedno su ga, s bratom Abdurašidom, ugurali u prtljažnik automobila i odvezli u šumu.

Printskrin: Youtube/Герои рядом Printskrin: Youtube/Герои рядом

Ubili su mu brata, a njega prisilili da kleči na lišću nedaleko od njegovog mrtvog tela. Ruke su mu svezali iza leđa. Jedan od napadača snimao ga je telefonskom kamerom. Drugi terorista stavio je ispred objektiva policijsku legitimaciju i pročitao. "Magomed Nurbagandov, policajac, mlađi poručnik". Tada su zatražili da uradi ono što su zamislili, a on je odbio i završio ležeći mrtav kraj brata.

U septembru je predsednik Vladimir Putin mladog policajca proglasio narodnim herojem. Uručio je priznanje njegovim roditeljima u Kremlju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruski specijalci sada polaze u antiterorističke akcije s pozdravom – rabotajem brat (radimo brate). Ispisano je stotine grafita po zidovima ruskih gradova – rabotajte bratja. Na automobililma se vide nalepnice – rabotajte bratja... Ove dve reči u vrlo kratko vreme postale su simbol ruske borbe protiv terorizma, a najviše zato što ih je izgovorio običan čovek koji nije hteo da izda svoje prijatelje i kolege.

Čovek koji je dao svoj život za domovinu.

(Telegraf.rs)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN SA OZRENA

    5. januar 2017 | 00:37

    Ovo podsjeca na Vukasina Mandrapu,starca,kojeg su ubile ustase u Jasenovcu:Samo ti dijete radi svoj posao.

  • .....

    4. januar 2017 | 23:47

    Ruska dusa nesalomiva....ne shvata zapad da snaga nije u celiku i olovu

  • MAKSIM

    5. januar 2017 | 00:25

    RABOTAJTE BRATJA!!!!!!!! VSEGDA BUDJEM RABOTAT!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA