Nije sve u šljivi: Oni prave rakije i od KIVIJA, TARTUFA i KUPUSA (FOTO)
Mada većina ljubitelja dobre kapljice pije i zna za rakiju od šljive, kruške i dunje, u Srbiji se proizvode rakije od čak par desetina vrsta voća, ali i od povrća, recimo kupusa.
SVAKA ČAST, LEGENDO: Čačanin osnovao muzej rakije u čast majci, a sad ima i AJKULU (FOTO)
Stanimir Minić iz Donje Trepče kod Čačka proizvodi više od 30 vrsta voćnih rakija. Ovaj višestruko nagrađivani proizvođač često eksperimentiše.
- Posebno sam ponosan na rakiju od neprskane kruške, takiša. To je sorta koja raste na većim nadmorskim visinama. Ponosan sam i na rakije od mušmula, šumske jagode, maline, kajsije, trnjina, drenjina, ribizle, a oprobao sam se i u pravljenju rakije od banana i dinje. U čast Futoškog kupusa i Kupusijade u Mrčajevcima proizveo sam i rakiju od kupusa. Ona je više atrakcija u ovoj kolekciji - kaže Stanimir Minić.
On je za kvalitet svojih rakija, od 2005. do 2016. godine uzastopce nagrađivan titulama šampiona kvaliteta, čime se svrstao u red najboljih proizvođača u Srbiji.
Biljana i Stojan Milošević iz Medveđe peku osam vrsta rakije, lozovaču, dunjevaču, šljivovicu, kajsiju, višnjevaču, medovaču, krušku.
- Pravili smo ove godine prvi put i rakiju od mušmula, ali ona nije dočekala ni da je izložimo na sajmovima, prodata je rekordno brzo - kaže Biljana Milošević.
Pre nekoliko godina pažnju javnosti privukao je Žika Živić iz sela Dobrotin u centralnom Kosovu, koji je pekao u manjim količinima rakije i od paradajza i dinja, a onda i od kivija. Molerskim mikserom je izmešao kupljenih 1.700 kilograma kivija i tu masu pomešao sa svega pedesetak kilograma šećera.
Zatim je sve to ostavio da za tri - četiri dana provri u burićima, a onda ispekao, pa prepekao petnaestak kazana rakije od kivija.
Iz Specijalnog rezervata prirode Zasavica, najavljuju novi luksuzni proizvod - rakiju od tartufa. Pola litra košta i do 2.500 dinara. Rakija se pravi i od belih i od crnih tartufa. Nekoliko parčadi tartufa se ubaci u flašu sa alkoholom u kojem moraju da odstoje najmanje dve nedelje. Njihov specifičan ukus pojačava aromu pića.
Tartufi jačaju ceo organizam, te se ova rakija preporučuja i srčanim bolesnicima, ali i onima sa tegobama pluća i jetre, a povoljno utiče i na nervni sistem.
Rakiju dobri poznavaoci ovog pića mogu spremati i od suvih šljiva. Najneobičnije rakije su kokosovača, nanovača, rakija od pomoranžde, od kivija, banane, lubenice, smokve, rakija od crne i crvene ribizle, kimovača i rogovača.
Inovacioni centar Tehnološko metalurškog fakulteta iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka razvili su tehnološki postupak za proizvodnju rakije od maline, i to smrznute, a uz očuvanje mirisa i ukusa ovog voća.
(Marija Raca)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Milos
Zasto niko ne pece od bostana
Podelite komentar
Mihajlo
Šljiva je zakon.
Podelite komentar
Trump
Obelix i Asterix Oni pili rakiju i na kraju Nemoze ti niko nista mi smo najaci
Podelite komentar