JEVREJI POČINJU SLAVLJE DANAS KAD ZAĐE SUNCE: Hanuka je praznik slobode i svetlosti, a ovo su svi zanimljivi običaji

 
  • 5

Jevreji od danas posle zalaska Sunca počinju osmodnevnu proslavu Hanuke, praznika slobode i svetlosti

Jevreji od danas posle zalaska Sunca počinju osmodnevnu proslavu Hanuke, praznika slobode i svetlosti.

Danas je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a domaćice imaju posebnu ulogu! Evo šta obavezno moraju da urade

Hanuka se slavi u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere, kada je "ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz Hrama".

U danima Hanuke Jevreji se sećaju pobede jednog od petorice Hakohenovih sinova - vojskovođe zvanog Makabi (čekić) - nad Sirijcima i ponovnog osvećenja hrama u Jerusalimu.

Svečanost traje osam dana i za to vreme u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak (hanukija), koji liči na menoru, sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom.

Legenda kaže da je posle razaranja jerusalimskog Hrama u njemu nađeno ulje za svećnjak - menoru, koje je bilo dovoljno samo za jedan dan. Ali, ulje je u kandilima gorelo punih osam dana što se u judaizmu smatra čudom.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

NAJVEĆI BROJ HRIŠĆANA DOČEKUJE BOŽIĆ: Katolički vernici danas proslavljaju Badnje veče

U dane Hanuke pevaju se ode jerusalimskom Hramu, jedu se krofne svih osam dana praznika koji se slavi po kućama, školama, jevrejskim zajednicama, udruženjima i na trgovima. U Izraelu se sveće pale na svim trgovima i pred Gradskom kućom.

U Beogradu će jevrejski centar "Habad Srbija" u ponedeljak, 26. decembra, od 18.30 sati, trećeg dana Hanuke, organizovati proslavu tog praznika u ulici Kneza Miloša 61, ispred zgrade samog centra.

Na taj način po prvi put u Srbiji i Beogradu, Hanuka će biti proslavljena kao i u svim velikim gradovima sveta, u jednoj od centralnih gradskih ulica.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. decembar 2016 | 16:19

    NAPACENOM I NAJ PROGANJANIJEM JEVREJSKOM NARODU CESTITAM PRAZNIK SLOBODE I SVETLOSTI!!!! ZIVECI U CIRIHU -10 GODINA SAM PROVEO U KVARTU 3 SA OVIM DIVNIM I OBRAZOVANIM LJUDIMA I LEPO VASPITANOM DECOM!!!!!!

  • crna trojka

    24. decembar 2016 | 16:57

    Najsrdacnije cestitke braci Jevrejima.

  • Slobodan

    24. decembar 2016 | 14:57

    Hanukah je slavlje masovnog pokolja nad grcima! Nema veze sa ljubavlju i svetloscu! Bas kao i svaki jevrejski praznik! Kao Perim na ciji datum je pocelo bombardovanje Srbije,Iraka,Libije i jos mnogih drugih pokolja!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA