Kfor zatvorio alternativni put oko Brnjaka, dvojica Srba ranjeni kod Šteoca

 
  • 0

Vojnici Kfora jutros su blokirali sve putne pravce koji vode prema Zubinom Potoku i administrativnom prelazu Brnjak na severu Kosova

Alternativni putni pravac koji je preko sela Banje zaobilazio administrativni prelaz Brnjak na severu Kosova i Metohije i vodio dalje ka centralnoj Srbiji, od danas je, posle akcije Kfora, zatvoren za saobraćaj.

Put je na jednoj lokaciji prekopan, preko njega je razvučena bodljivaka žica i postavljene su betonske kupe.

Na ovom putnom pravcu koji su Srbi koristili od letos kako bi na sever Kosova dolazili iz pravca Ribarića i obrnuto, od jutros je onemogućen saobraćaj, a Kfor je postavio znak na kome piše "Stop, put zatvoren".

Na mestu gde je put blokiran oko podneva bila su parkirana dva džipa Euleks policije i jedno vozilo francuskog Kfora.

Zbog zatvaranja ovog alternativnog puta, Srbi od danas koriste jedan od dva zvanična alternativna prelaza na severu pokrajine - Brnjak, kako bi izašli sa Kosova ili ušli na Kosovo iz pravca Ribarića.

Inače,  saobraćaj na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Štuoce normalizovan je danas oko podneva, pošto su se prvo Srbi razišli, a potom i vojnici Kfora uklonili borbena vozila sa puta.

Srbi iz Ibarskog Kolašina su se povukli sa puta Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Štuoce nakon što ih je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić pozvao da se raziđu.

Srbi, koji su od jutros bili okupljeni u ovom mestu nakon što je Kfor blokirao prolaz u ranim jutarnjim satima, vratili su se prema Zubinom Potoku.

I italijanski vojnici Kfora povukli su se iz Štuoca u koloni od petnaestak borbenih vozila.

Ristić je izjavio novinarima da je tokom dana ima razgovore sa predstavnicima Kfora.

On je kazao da su predstavnici Kfora preneli da nemaju komandu da zatvaraju druge alternativne puteve na severu Kosova, a da je put preko sela Banje bio isuviše blizu prelazu Brnjak i da su ga zbog toga morali zatvoriti.

Podsetimo, dvojica Srba koji su se okupili u mestu Štuoce na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće nakon što je Kfor jutros blokirao putne pravce ka Zubinom Potoku, ranjena su gumenim metkom.

- Dva lica su dovežena u Dom Zdravlja. Oba su zadobila lakše telesne povrede od gumenog metka -  izjavila je Tanjugu Stoimenov.

Prema njenim rečima, oba lica su zadobila lakše povrede i nakon lekarske intervencije pušteni su kućama, ali uz napomenu da se jave narednih dana.

Jedno lice, kako je objasnila Stoimenov, zadobilo je povrede u predelu podlaktice, a drugo u predelu nadkolenice.

U mestu Štuoce, u blizini brane Gazivode, okupio se jutros veći broj Srba nakon što su vojnici Kfora pod punom opremom za razbijanje demonstracija u tom mestu blokirali magistralni pravac Kosovska Mitrovica -Ribariće.

Italijanski vojnici Kfora su, nakon ranjavanja Srbina, preko razglasa zatražili od okupljenih Srba da ne prilaze i da ostanu na rastojanju od oko 70 metara od njih.

Nešto pre 9 časova u Zubinom Potoku čule su se sirene za uzbunu.

Na vojnoj blokadi, koja je postavljena ispred tunela u mestu Štuoce, može se videti nekoliko oklopnih transportera i kordon italijanskih vojnika Kfora u opremi za razbijanje demonstracija.

Podsetimo, vojnici Kfora jutros su blokirali sve putne pravce koji vode prema Zubinom Potoku i administrativnom prelazu Brnjak na severu Kosova.

U  toku je akcija onesposobljavanja alternativnog putnog pravca preko sela Banje, koji su Srbi iz Ibarskog Kolašina koristili od izbijanja krize prošlog leta kako bi dolazili ili odlazili na sever Kosova.

Alternativni putni pravac preko ovog sela bio je dugačak oko tri kilometra i zaobilazio je jedan od dva zvanična prelaza na severu pokrajine Brnjak.

Magistralni putni pravac Kosovska Mitrovica - Ribariće u mestu Zupče od 8 sati je blokiran, a italijinski vojnici Kfora nisu dozvolili novinarima prolaz.

Kfor je blokirao i putni pravac Zvečan - Zubin Potok na punktu u Jagnjenici, a na obe lokacije vojnici su razvukli bodljikavu žicu i preprečili oklopna vozila.

(I. M. / Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA