PAPRENO POSKUPLJENJE: Kilogram BELOG LUKA skuplji od SVINJETINE!
Poslednjih nedelja, u Srbiji je skočila cena belog luka, koja po kilogramu iznosi 100 dinara, a skok je još drastičniji kada se kupuje na glavicu, koja košta 50 dinara, pa je kilogram skuplji od 700 dinara.
To znači da je kilogram belog luka u marketima u Srbiji skuplji od jednog kilograma svinjskog mesa.
Koji muškarci imaju više šanse kod žena – oni koji jedu BELI LUK ili oni koji ga ne jedu?
Među razlozima za poskupljenje je nepovoljna godina, u kojoj je bilo dosta kiše, što je u nekim slučajevima čak i prepolovilo rod, ali i želja uvoznika da više zarade. Ove godine je cena uvoznog belog luka, koji je najčešće iz Kine, dostigla je cenu domaćeg, iako je ranije bio znatno jeftiniji.
Milan Prostran, agroekonomski analitičar, smatra da je cena belog luka porasla zbog veće potražnje za domaćim lukom autohtonih sorti, koji je po svim analizama kvalitetniji od uvoznog.
- Beli luk traže prerađivačka industrija, prerađivači mesa, firme koje proizvode supe, začine. Sa druge strane, narod prepoznaje domaći proizvod i traži ga, pa cena raste - kaže Prostran za Blic.
On dodaje da proizvodnja belog luka postaje popularnija jer proizvođači napuštaju tradicionalne kulture i posvećuju se onima koje donose bolju zaradu. Prema njegovim rečima, cena belog luka ipak ne treba da plaši jer ga građani ne troše u velikim količinama.
- Naravno da je beli luk popularan, pogotovo zimi, ali se jako malo koristi po glavi stanovnika. On se ne kupuje na kilo, već na glavicu ili dve, dok ga na veliko uzimaju prerađivači - dodao je on.
Prostran smatra da je cena uvoznog luka porasla jer su uvoznici videli šansu da isprate cenu domaćeg i tako više zarade.
- Ipak, ljudi su već počeli da pitaju da li je luk kineski i da to primećuju. Ako domaći luk ovlada, nakon godina u kom je uvoz bio daleko veći, i ako njegova proizvodnja bude veća, pašće i cena - priča Prostran i napominje da se domaća poljoprivreda još nije navikla na slobodno tržište.
Poljoprivrednik iz Zmajeva, Svetozar Botić, uzgaja domaću sortu belog luka i kaže da je on kvalitetniji od kineskog.
- Više niko neće da jede taj uvozni kada je naš bolji. Najjednostavniji način da uporedite domaći beli luk i onaj iz uvoza je da stavite po jedan čen u frižider na jedan dan. Sutradan ćete videti kako je uvozni pozeleneo, dok naš nije - kaže Botić.
Proizvođać Svetozar Botić kaže da su za cenu odgovorni i nakupci, koji hoće da zarade i do 60 odsto.
- Mom kolegi jedan veliki market je otkupio čitav rod. Luk se čak nije ni osušio, cena je bila 300 dinara za kilogram - objasnio je on.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ултра цг
Ако , и треба да је скупљи..Б.лук је здравље , а свињетина тровање , поготово овај модерни систем това , не зна се ни шта једемо..Нису то више домаће свиње ко некада...
Podelite komentar
milijana
Beli luk je i lek a cena leka je SKUPA.
Podelite komentar
Zoz
Ko misli da je skup neka proba da ga proizvede.
Podelite komentar