Albanci odlučuju kako će izgledati makedonska vlada. Sve oći uprte u jednu stranku

 
  • 6

U narednim mesecima, smatra se u Skoplju, tenzije će biti povećane pre svega oko toga koja će od dve najveće političke opcije formirati vladu i sa kojom albanskom partijom

Na prevremenim parlamentarnim izborima koji su u nedelju održani u Makedoniji, vladajuća partija VMRO-DPMNE osvojila je 51 poslaničko mesto, dok je glavnoj opozicionoj stranci SDSM pripalo 49 mesta, pokazuju preliminarni rezultati prebrojavanja glasova koje je objavila Državna izborna komisija.

OGLASIO SE NOVI MANDATAR GRUEVSKI: Makedonija treba što pre da dobije novu vladu koja će pokrenuti reforme

Albanskoj partiji DUI, mlađem partneru u vladajućoj koaliciji, pripalo je 10 poslaničkih mesta, a Pokret BESA - nova albanska opoziciona stranka - osvojio je pet mandata u makedonskoj skupštini, koja ukupno ima 120 članova, izabranih iz šest izbornih okruga, iz svakog po 20, prenosi MIA.

Alijansa za Albance osvojila je tri poslanička mesta, dok će sa dva mesta u novom sazivu parlamenta raspolagati DPA, dodaje makedonska agencija.

Naime, četvrti po redu vanredni parlamentarni izbori u poslednjih osam godina imali su za cilj da, uz posredovanje Evropske unije, izvedu Makedoniju iz duboke i teške dvogodišnje političke krize izazvane sukobima makedonskih političara. I analitičari i pojedini zvaničnici EU procenjuju da politička kriza neće biti okončana ovim izborima, te da problemi tek predstoje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U narednim mesecima, smatra se u Skoplju, tenzije će biti povećane pre svega oko toga koja će od dve najveće političke opcije formirati vladu i sa kojom albanskom partijom.

Nikola Gruevski je proglasivši pobedu istakao da to nije samo pobeda koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, već pobeda Republike Makedonije, uz opasku da je njegova lista imala veoma jake protivnike i to ne samo, kako je rekao, u SDSM. On je najavio formiranje vladajuće koalicije i vlade, rekavši da Makedonija mora da izađe iz političke krize, te da je to glavni cilj te stranke.

Pobedu je, međutim, proglasio i Zoran Zaev, koji se obratio pristalicama ispred zgrade makedonske vlade, sa mesta na kojem je, kako je rekao, počela borba te opozicione stranke protiv aktuelne vlasti.

Ipak, ko god bude formirao vladu ona će morati da bude koaliciona i to strankama etničkih Albanaca, koji čine trećinu stanovništva u Makedoniji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kao izvesni koalicioni partner se čini Demokratske unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, koja na ovim izborima nije prošla u skladu sa očekivanjima A njihova očekivanja su bila da će rezultat biti približan onom osvojenom na prethodnim izborima 2014 kada je ova stranka osvojila 19 mandata u Sobranju.

- S ljutnjom kažem da su Albanci izgubili mandate. DUI je pobedio na izborima, ali mene je zanimalo da u prvom redu pobede Albanci i zato me ne raduje ovakva pobeda - rekao je Ahmeti na konferenciji za novinare u Tetovu.

Dakle, na pitanje ko bi mogao biti koalicioni partner odgovor nije jednostavan.

Da li će to biti ponovo DUI, koja je prethodnih deset godina vlada sa VMRO-DPMNE ili će, vlast, ipak, formirati aktuelna opoziciona koalicija SDSM?

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Analitičari, pak, smatraju da izlazak Makedonije iz političke krize jedino može da obezbedi široka koalicija VMRO-DPMNE, SDSM i jedne od albanskih partija, ali u to malo ko veruje. Zato će, smatraju, naredni, postizborni meseci do formiranja vlade, ali i kasnije, biti sve samo ne "relaksirani".

Analitičari smatraju da će stoga i dalje Makedoniji biti potrebna podrška EU, kao i SAD koja je, kako kažu, veoma zainteresovana za dešavanja u toj zemlji.

Prema delu analitičara, pak, ne isključuje se i mogućnost sukoba i protesta kakvi su već bili viđeni širom Makedonije protekle dve godine.

(Telegraf.rs / Agencije)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MOMO

    13. decembar 2016 | 13:12

    Kakve su ovo državice CG i Bivša YU. Republika Makedonija kada im jedna manjina određuje vladu,i budućnost?

  • Brka

    13. decembar 2016 | 14:17

    Ma pazi bogati i makedoniju bi albanci da zauzmu pravi ste otimaci kotite se ko kakalaki treba ve unistiti isto ko buba svabe

  • Peki

    13. decembar 2016 | 14:41

    Leleee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA