OGLASIO SE NOVI MANDATAR GRUEVSKI: Makedonija treba što pre da dobije novu vladu koja će pokrenuti reforme

 
  • 0

- Pobedila je demokratija. Pobedili su građani Makedonije, a mandatar će biti Nikola Gruevski

Stranka VMRO DPMNE pobedila je na izborima u Makedoniji i mandatar će biti lider stranke Nikola Gruevski, izjavio je visoki funkcioner te partije Vladimir Ðorčev koji je pozvao lidera SDSM da čestita pobedu toj stranci.

Makedonija je rekla svoje, partija Nikole Gruevskog osvojila najviše glasova: VMRO-DPMNE 51 mandat, SDSM 49 mandata (FOTO)

- Pobedila je demokratija. Pobedili su građani Makedonije, a mandatar će biti Nikola Gruevski. VMRO-DPMNE je osvojila naveći broj mandata. VMRO-DPMNE ima mandatara i pokazala je pred građanima da ova država samostalno odlučuje - rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Kako je dodao, lider SDSM Zoran Zaev treba da čestita zato što su pobedili građani Makedonije, prenela je MIA.

- Razlika je oko 20.000 glasova, a to je značajna razlika. Od sedam izbornih jedinica, imamo jasnu pobedu u šest - rekao je Ðorčev.

On ipak, kako kaže, ne očekuje da Zaev podnese ostavku i kaže da je odluka na njemu i na članstvu SDSM.

Na prevremenim parlamentarnim izborima koji su u nedelju održani u Makedoniji, vladajuća partija VMRO-DPMNE osvojila je 51 poslaničko mesto, dok je glavnoj opozicionoj stranci SDSM pripalo 49 mesta, pokazuju preliminarni rezultati prebrojavanja glasova koje je sinoć objavila Državna izborna komisija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Albanskoj partiji DUI, mlađem partneru u vladajućoj koaliciji, pripalo je 10 poslaničkih mesta, a Pokret BESA - nova albanska opoziciona stranka - osvojio je pet mandata u makedonskoj skupštini, koja ukupno ima 120 članova, izabranih iz šest izbornih okruga, iz svakog po 20, prenosi MIA.

SAMO 16.000 GLASOVA RAZLIKE: Stranka Nikole Gruevskog pobednik parlamentarnih izbora u Makedoniji (FOTO)

Alijansa za Albance osvojila je tri poslanička mesta, dok će sa dva mesta u novom sazivu parlamenta raspolagati DPA, dodaje makedonska agencija.

Kako su preneli lokalni mediji, Đorčev je ocenio da je Makedonija imala fer, inkluzivne i demokratske izbore i dodao da je sada vreme za prevazilaženje krize i da ne treba da se prave podele, već da svako treba da dobije šansu da učestvuje u demokratskom procesu.

Pristalice VMRO DPMNE, nakon što je DIK saopštio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, proslavile su na ulicama makedonskih gradova pobedu stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Gruevski se obratio javnosti odmah nakon objavljivanja rezultata prevremenih parlamentarnih izbora. 

Makedonija treba što pre da dobije novu vladu koja će raditi na reformama, pre svega ekonomskim, ali i na priključivanju države EU i NATO - rekao je novi mandatar i dodao da je ovo deseta pobeda koalicije VMRO - DPMNE.

Pobedu su mu  čestitali visoki predstavnici Evropske komisije, preneli su makedonski mediji.

-Ne očekuju nas samo pregovori o koaliciji koja će formirati vladu, koja konačno treba da izvede državu iz krize, narod to od nas očekuje, zato su nas i birali. Preko glave im je krize od svih onih koji su je i napravili- rekao je Gruevski na spontanom okupljanju u sedištu stranke.

Konačno, kazao je Gruevski, treba da se vratimo na sprovođenje ekonomskih reformi i otvaranje novih radnih mesta, povećanje zarada i penzija, subvencije, odnosno projeke koji će rešiti probleme svih građana Makedonije.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA