Mračna tajna roštilja: Radnica sa kioska nam otkrila veliku prevaru sa senfom, šta ide u meso i čime razblažuju pavlaku

 
 ≫ 
  • 59

Cake kojim nas redovno "obrađuju", a mi im se vraćamo. Čast izuzecima

Iako je Amerika, kolevka brze hrane, nedavno objavila da veliki fast fud lanci prijavljuju usporavanje i pad prodaje, u Srbiji je teško zamisliti da bi posao sa brzom hranom mogao da propadne.

OVO JE PRAVA ISTINA O PTIČJEM GRIPU U SRBIJI: Ne možete da se zarazite jedući meso bolesne životinje, ali OVAKO možete

Ipak, malo nas zna da kada naručite nešto u fast fudu, na kraju dobijete samo 50 odsto do onoga što ste naručili, i to ako baš imate sreće.

UMESTO 200 DOBIJETE 170 GRAMA MESA

- Da krenemo od mesa, koje je osnovni deo svake porudžbine. Na cenovnicima piše da dobijete 150, 200 grama, a istina je da pri merenju zakinemo od 30 do 50 grama. Na sve to, ako ste naručili punjenu pljeskavicu, kačkavalj kojim punimo skoro nikad nije mlečni, već biljni - otkrila nam je radnica iz fast fuda.

I ovo je tek početak u iskusnim i izvežbanim prevarama lanaca brze hrane.

Foto: Flickr/Robyn Lee Foto: Flickr/Robyn Lee

 

PRILOZI SU POSEBNA PRIČA

Foto-ilustracija: Foter/torbakhopper Foto-ilustracija: Foter/torbakhopper

- Vara se i na dodacima. Majonez, pavlaka i kečap se razvodnjavaju tako što u kantu sipamo, recimo, majonez, pa dodamo vodu u srazmeri: 60 odsto majonez - 40 odsto voda, ili 70-30, što zavisi od namaza. Ako u magacinu imamo neke koji su pred istekom roka, sipamo i njih. Lepinje i kifle se kupuju bajate jer su jeftinije, i to od pre dva dana, pa se zagreju i služe kao nove - dodaje devojka koja svakog dana preko svoje volje vara mušterije.

Dodaje da nema izbora jer ne sme da rizikuje posao, ali da je teši bar to što kupcima ne servira ništa pokvareno. Preko toga, kaže, nikad ne bi prešla. Ali, fascinantno joj je koliko daleko čovek može da ide u osmišljavanju prevara.

- Senf nikada ne mažemo na kiflu jer ga ona upije, pa se potroši više. Samo se malo stavi na meso jer je meso vruće, pa mu pojača ukus. Ako neko naruči sve od priloga, stavi se samo ono što je pri ruci, nikada sve. Kad na red dođu salate, prvo iskoristimo one jeftinije, bezukusne, pa na vrh stavimo lepše.

Foto: Flickr/Grumbler %-| Foto: Flickr/Grumbler %-|

Dakle, kada naručite punjenu pljaskavicu, u većini fast fudova dobijete sledeće: 50 odsto manje mesa, biljni sir umesto kačkavalja, razvodnjene namaze, trule salate i bajate kifle, i poneki dodatak manje - ukoliko nije "pri ruci".

Jasmina Stakić (j.stakić@telegraf.rs)

Video: Kada krene jutarnji špic ovakvo je stanje na novom kružnom toku Ušće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanislav

    6. decembar 2016 | 14:01

    Ovi sto naruce "sve" od priloga I ne zasluzuju bolje...

  • Samo provereno

    6. decembar 2016 | 13:22

    Najveći problem je sastav i kvalitet mesa. A ovo sa bajatim pecivom, uglavnom ne stoji. Možda u nekim rupama prodaju tako. Sem toga, danas retko ko, ko želi da ima profit koristi originalne namaze. Ima onih koji razblažuju, a i onih koji prave svoje namaze pa im je jeftinije. Sa salatom je slična priča. Ali svaki iole ozbiljan objekat koristi svežu salatu jer im je to (pogotovo u sezoni) najjeftinija stavka. Kačkavalj uglavnom nije biljni, ali jeste što jeftiniji. A oko gramaže može da se polemiše do sutra: da li je to gramaža ispečenog mesa ili svežeg, da li sa ili bez peciva i priloga itd. Svakako da gledaju da zarade na svemu. Bitno je da nas ne truju. Ostalo je stvar tržišta kao i u svemu drugom.

  • Koridor

    6. decembar 2016 | 14:05

    Pa prijatno nam bilo, a i sa srecom!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA