OTROVNE JABUKE PRETE SRBIMA: Prskaju ih hemikalijama koje mogu da izazazovu komu i smrt!
Oko 70 odsto hrane u Srbiji prska se opasnim hemikalijama. Prema procenama struke, najzatrovaniji proizvod je jabuka, koja se prska pesticidima više od 16 puta umesto predviđenih tri, a prema lečima lekara, ovi otrovi izazivaju neurološke probleme, astmu, komu, čak i smrt.
- Pesticidi u voću i povrću mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, a izazivaju spazam disajnih puteva, poremećaj rada srca, snižen krvni pritisak - objašnjava za Srpski telegraf dr Slavica Vučinić, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na VMA.
Kod dece se mogu javiti neurološki problemi, astma, prekomerna težina.
- Značaj konzumiranja voća i povrća je ipak veliki, pa ne možemo savetovati da se ne jade, čak i ono koje je na listi takozvanih prljavih 12, gde je jabuka na prvom mestu - rekla je doktorka.
Problem je što se te hemikalije koriste bez ikakve kontrole.
- Poljoprivrednik može da uđe u apoteku i uzme šta god i koliko god hoće. A tu je i konkurencija, pa zašto da njegova jabuka bude mala i kvrgava ako onaj prekoputa prodaje veliku i rumenu - kaže za Srpski telegraf Zoran Nikolić, zamenik predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
Međutim, u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede tvrde da su proizvodi na našem tržištu bezbedni za upotrebu.
- To je utvrđeno u više od 4.000 kontrola koje su urađene ove godine. Sadržaj maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja je u skladu sa važećim propisima - kažu u Ministarstvu.
(Telegraf.rs/Srpski telegraf)
Video: Predstavljena knjiga "Smej se ako imaš zube" Zite Rucke
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Radoslav
Dali proizvodaci jedu iste ove jabuke sto ih prskju toliko puta ili bitno im je sto veci prinos i sto vise para da zarade a ostali neka umiru.
Podelite komentar
Kale
E zato ja imam 4 stebla jabuke, 15 kruske 1 musmulu, 1 japansku jabuku, 1 visnju ,1 tresnju, 2 lesnika, 2 smokve, 1 badem, kupine, maline, jagode, 2 godjija, 1 aronija, 2 sibirske borovnice. Prskam iskljucivo sodom bikarbonom, plodovi su krupni jer djubrim stajnjakom ali nisu bespekorni i bez nekih sitnih mrljica... ali zato su sigurno zdravi. Imam srecu da imam tu mogucnost da moja porodica jede zdravo voce ali znam da na zalost mnogo ljudi jednostavno mora da jede zatrovanu hranu. Ja delim rodbini i prijateljima i pecem cistu viljamovku koju uopste ne pijem
Podelite komentar
Tutor
Zar do juče dijagnoza nije bila nedovoljna upotreba agrohemijskih sredstava, a sad se voće previše prska? Mislim da je pre problem u uvezenom voću i povrću.
Podelite komentar