PROIZVOĐAČI NAS VARAJU: Kupujete sir i kajmak u kom nema mleka, ALI IMA OTROVA

  • 7

Ukoliko mislite da ste kupili sir, pavlaku ili kajmak, najpre pogledajte deklaraciju, pa proverite da li su proizvodi nastali od biljnih ili životinjskih masti, jer proizvođači na razne načine varaju građane.

SEZONA PRAZNIKA I SLAVA JE U JEKU, PAZITE: Zaražene svinje u raškom kraju!

Ipak, do koje mere su proizvođači spremni da idu pokazuje to što sve češće nude razne varijacije sira fete, koje dosta odstupaju od prvobitne i prave recepture. Siru su izmenili ime, pa ga neki zovu "fetino", "fetiko", "fetela" i slično, a sastoji se od viška biljnih masti i vode.

Mleka, naravno, nema. U ponudi je po upola nižoj ceni, ali kupci su obmanuti i ne dobijaju proizvod za koji misle da su dali novac.

Predsednik Društva nutricionista i dijetetičara Vojvodine Predrag Lalović rekao je za Blic da su mlečne masti jako važne, pogotovo za decu, dok su biljne štetne.

- Mlečna mast sama po sebi je dobra, jer ima esencijalne masne kiseline koje organizam ne može da stvori i moraju se uneti putem hrane. Deci zbog razvoja treba veći procenat ovih masti - napominje Lajović i dodaje da je upoznat sa prevarom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Mladen Alfirović, pravni savetnik iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije, kaže da je tačno da u pojedinim naoko proizvodima ima biljnih masti, te da tako proizvođači zapravo konzumente dovode u zabludu.

- Pravilnikom o deklarisanju hrane proizvođači su dužni da naznače samo koliko ima biljne masti, ali ne i kog je porekla. Tako potrošač uopšte ne zna da li je biljna mast suncokretova, palmina ili nekog drugog porekla. Zbog toga nije poznato koliko je takav proizvod štetan, a potrošač misli da je kupio mlečni proizvod - kaže Alfirović.

Prema njegovim rečima, do koje mere proizvođači zloupotrebljavaju pravilnik govori to što je jedan instrani proizvođač prodavao mleko u Srbiji, ali da se kontrolom utvrdilo da u njemu ima samo biljne masti.

Nutricionistkinja Branka Mirković kaže da mali proizvođači na pijacama kajmaku i siru dodaju margarin kako bi bio masniji.

- Pavlaci se dodaje voda u kojoj su se kuvale žitarice. Određeni marketi ovakve proizvode biljnog porekla razdvajaju, dok neki to ne čine i onda se kupci dovode u zabludu - kaže Mirkovićeva.

(Telegraf.rs)

Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Omon

    29. novembar 2016 | 10:16

    Od sada ću da pijem samo lož ulje!

  • Mix

    29. novembar 2016 | 10:40

    E stvarno ste vise dosadni svaki dan pisete te nevalja ovo te ono,pa kome vise verovati?Eto od sada necemo nista vise jesti jer je sve otrovno zivecemo od vazduha pardon i on je zagadjen tako da ni to nevredi jedino nam jos preostaje da zivimo od ljubavi ma da i ona nekad zna da skodi,eto zadovoljni?

  • Љиљана

    29. novembar 2016 | 10:20

    'Поштени' произвођачи, нема шта.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA