POČEO JE VELIKI POST: Ne dajte da vas prevare, samo ovako ćete proveriti da li je riba SVEŽA (VIDEO)

 ≫ 
  • 8

U toku Božićnog posta, posebno na Badnje veče, većina građana Srbije pojede makar jedno parče ribe, a lekari upozoravaju da sveža riba treba da se nabavlja na mestima gde postoje pravilni uslovi za njeno čuvanje.

U SUSRET VELIKOM BOŽIĆNOM POSTU: Ribarnice pune riba za svačiji džep, evo kako da prepoznate dobru!

- Sveža riba mora da ima crvenkaste škrge, krljušti koje su svetle, čvrste i ne otpadaju i bistre oči. Riblje meso mora da bude nelepljivo na pristisak prsta, čvrsto i elastično i ne sme da ima neprijatan miris. Ribu treba čuvati u ledu i ne treba je izlagati toploti - objašnjava dr Vesna Pantić-Palibrk iz jedinice za unapređenje ishrane u Zavodu za javno zdravlje Beograda.

Objašnjava i da se simptomi trovanja javljaju brzo posle konzumacije i oni su povišena temperatura i stomačne tegobe.

Na našem tržištu riba je dobrog kvaliteta, a zamrznuta riba poreklom je iz uvoza i potiče iz Češke, Mađarske i Hrvatske. Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da su u objektima registrovanim za promet ribe tokom redovne i akcijske kontrole u ovoj godini uklonili 791 kilogram ribe i proizvoda od ribe.

DANAS SU POKLADE: Ovo su dve vrlo važne stvari kojih bi trebalo da se pridržavate

Prosečan stanovnik Srbije godišnje pojede osam kilograma ribe, a to je upola manje od svetskog proseka. Razlozi za malu potrošđnju su brojni, a najvažniji su nedostatak navike, neadekvatna i neraznovrsna ponuda, naroočito sveže ribe.

- Riba na tržištu trebalo bi da bude očišćena i upakovana ili vakuumirana, marinirana pa upakovana. Tako bi bila lakša za pripremu. Pritom, bilo bi dobro da deklaracija sadrži i uputstvo za pripremu - objašnjava Milan Batić, profesor Fakulteta za veterinarsku medicinu.

Profesor Batić podseća da su preporuke da se riba konzumira dva puta nedeljno, a od domaćih savetuje da se jedu sveži šaran i pastrmka, dok od uvoznih zamrznuta skuša, konzerve tunjevine i sardina.

Stručnjaci podsećaju da kupci treba da provere da li na zamrznutoj ribi ima sasušenih mesta od zamrzavanja, posebno u rubnim delovima. Kod oslića se to najčešće pojavljuje u predelu gde je odsečena glava. Rok trajanja ribe zavisi od pakovanja, vrste i toga kako je čuvana. Bela riba, kao štp je oslić može da se čuva i do godinu dana, dok je preporuka za čuvanje masnije ribe šest meseci.

U Srbiji se riba najviše gaji u šaranskim i pastrmskim ribnjacima, pod kojima je oko 14.500 hektara, ali je u funkciji tek desetak hiljada hektara.

Printskrin: Telegraf.rs TV Printskrin: Telegraf.rs TV

Ponuda ribe u marketima, ribarnicama i na pijacama je bogata, a cene šarolike. Kako se približavaju Božićni post i Sveti Nikola potražnja za posnim namirnicama je sve veća. Zbog predstojećih slava, promet ribe je naročito povećan. Ipak u ribarnicama ove godine primećuju manje interesovanje nego prethodnih godina.

U ribarnicama kažu da su kupci zainteresovani za nabavku već pripremljene ribe, spremne za jelo.

Istanjen potrošački džep doveo je do toga da se riba kupuje samo za najuži krug gostiju na slavama ili za badnju trpezu. Ukućani če konzumirati ribu samo ako ostane.

Pogledajte kako se čisti riba:

(Telegraf.rs / Politika)

Video: Srbijavoz preporučuje putnicima da karte kupuju putem mobilne aplikacije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н.С.

    27. novembar 2016 | 13:49

    Риба се не једе на Бадњи дан. Сад од почетка поста, риба се једе само данима викенда, сем последњег викенда уочи Божића, једе се на Ваведење, и за Светог Николу. Постоје правила поста и по томе би било пожељно, владати се. Није пост риба у данима кад се риба не једе. Најбитнији ПОСТ је владање човека, а не само кад се нешто једе. И наравно владање читавог живота а не само у дане поста. Срећан нам и благословен наступајући пост.

  • Ana

    28. novembar 2016 | 10:15

    Jel ovo važi i za onoga ko je alergican na ribu ?

  • Isko

    28. novembar 2016 | 11:42

    Sve što vam drugi govore da treba da radite je njihovo nametanje mišljenja i to je za mene totalno truba. Ako srcem osećam da nešto treba da radim, uradiću. Ako mi liči na programiranje, bogami neću. Svako od nas ima ličnu vezu sa bogom, pa kako oseća tao neka radi, to je najbolja religija. Naravno pod uslovom da se ne čini neko zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA