U SUSRET VELIKOM BOŽIĆNOM POSTU: Ribarnice pune riba za svačiji džep, evo kako da prepoznate dobru!
Bliži se Božićni post u okviru kog je riba neizostavni deo trpeze, a ona se u Srbiji, u svežem stanju može kupiti po ceni od 180 do 1.700 dinara po kilogramu u zavisnosti od vrste.
Najpovoljniji je tolstolobik za koji je potrebno izdvojiti minimum 180 dinara po kilogramu. Pangazius košta 300, skuša od 280 dinara po kilogramu, oslić - 450 dinara. Šaran se može kupuiti po ceni od 390 dinara po kilogramu pa naviše. Pastrmka košta 500 dinara. Za kilogram orade potrebno je izdvojiti 1.200, lososa - 1.500 a filete lososa 1.500. Som je 900 a brancin 1.100 dinara po kilogramu.
Najbolje je da ribu kupujete u ribnjacima ili ribarnicama i prilikom kupovine vodite računa o njenom izgledu i mirisu.
ČUVAJTE SE NA POSNIM SLAVAMA: Evo od čega POSTRADA najviše Srba!
Riba je sveža i možete da je pazarite ako ima prijatan miris, bistre i izbuljene oči, vlažne i crvene škrge, i ako joj je koža vlažna, neoštećena i metalnog sjaja. Takođe, siguran znak da je riba sveža je i ako je kojoj je krljušt pripijena uz telo, ako je sluzava i klizi niz ruku, a meso joj je čvrsto.
Sa druge strame, neugodan oštra miris na trulež znak je da je riba pokvarena. Na to ukazuju i mutne i upale oči, krljušt koja otpada, popucala i nabrekla koža, bez sjaja...
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.