Kako je pala država "stara" 67 dana: Ustanak koji je na kratko doneo slobodu za milion ljudi (FOTO)

 
  • 19

Vlast u njoj je bila dualna, predstavljajući neku vrstu faktičke podele uticaja. Partizanski centar ove slobodne teritorije nalazio se u Užicu, a četnički na Ravnoj gori

Na samom početku Drugog svetskog rata, 24. novembra 1941. godine, počela je nemačka ofanziva na slobodnu teritoriju u Zapadnoj Srbiji poznatu kao - Užička republika.

Prava istina o NAJVEĆOJ POBEDI U ISTORIJI SRPSKE VOJSKE: Ko je koga ZAISTA napao na Kolubari? (FOTO)

Radnički bataljon punih pet dana pružao je otpor u borbi na brdu Kadinjača, 14 kilometara zapadno od Užica, a onda je uništen, pri čemu je poginulo 180 pripadnika bataljona. Republika je potrajala čitavih 67 dana.

Užička republika je ustaljeni naziv za veliku ustaničku slobodnu teritoriju u zapadnoj Srbiji, i, delimično, istočnoj Bosni, sa oko milion stanovnika, uspostavljen ustankom, nakon što su nacisti okupirali Jugoslaviju.

Nekada sudar kultura, danas okretnica GSP-a: Na prostoru oko Studentskog trga su se kupali Rimljani, sahranjivali Turci i pazarili Srbi (FOTO)

Foto: Wikipedia/Mladifilozof Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Vlast u njoj je bila dualna, predstavljajući neku vrstu faktičke podele uticaja. Partizanski centar ove slobodne teritorije nalazio se u Užicu, a četnički na Ravnoj gori.

Tokom postojanja Užičke republike punom parom je radila partizanska fabrika oružja i municije u Užicu. To je 1941. bila jedina fabrika u okupiranom delu Evrope gde se proizvodilo oružje za borbu protiv fašizma. Ona je proizvodila svo moguće oružje.

OVO NIKO NE ZNA: Jugoslavija je ime menjala jedanput više nego što mislite - ČAK SEDAM PUTA (FOTO)

Foto: Wikipedia/Mladifilozof Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Nemci su se evakuisali iz grada pod pritiskom ustanika, ostavljajući nedirnutu najvažniju fabriku oružja u Srbiji — životno važan činilac u rukama partizanske komande.

Po ulasku partizanskih snaga u Užice, 24. septembra 1941. godine organizovana je proizvodnja u predratnoj Fabrici oružja i municije u Krčagovu. Pošto su česta nemačka bombardovanja onemogućavala proizvodnju, po naređenju Vrhovnog štaba Fabrika je raseljena na više mesta u gradu. Mašine jednog dela municijskog odeljenja i alatnica smeštene su u podzemne prostorije izgrađene pred početak rata za potrebe trezora Narodne banke. Proizvodnja je bila organizovana u tri smene.

NAJTAJANSTVENIJA CRKVA U SRBIJI: Izgleda kao Drakulin zamak, niko ništa ne zna o njoj (FOTO)

Država je trajala samo 67 dana, od 24. oktobra do 29. novembra 1941, a potom je pala u ruke Nemaca i četnika, dok su se partizani povukli niže prema Sandžaku.

O celom događaju snimljen je i legendarni film iz 1974. godine.

Pogledajte insert iz filma:

(Telegraf.rs)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sele

    24. novembar 2016 | 10:00

    Ma sta lupate kakvi partizani bilo samo 4 partizana ostalo obicni radnici ako je po filmu partizani se borili a cetnici vukli raznjeve koja glupost pisite objektivno a ne kako je neki tamo snimio film.partizana u srbiji nije bilo do pred kraj 1944gd

  • Nbg

    24. novembar 2016 | 10:18

    Ima tu i drugih verzija što se tiče četnika a ne samo one iz filma

  • Wien

    24. novembar 2016 | 12:05

    Opet nam se servira crvena istorija potvrdjena samo u filmovima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA