SRBIJA DOBIJA NAJSKUPLJU RAKIJU U ISTORIJI: Za sve je kriv sastojak koji pre nismo koristili!

 
  • 7

Dobri poznavaoci rakije, ocenjuju da je to piće koje se koristi kao aperitiv, ali i okrepljuje. Tartufi jačaju ceo organizam, te se ova rakija preporučuja i srčanim bolesnicima, ali i onima sa tegobama pluća i jetre, a povoljno utiče i na nervni sistem

Pored proizvodnje jedinstvenog i najskupljeg sira na svetu, od magarećeg mleka, za čiji kilogram je potrebno izdvoji 1.000 evra, u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, najavljuju novi luksuzni proizvod. Već iduće godine na tržištu bi mogla da se pojavi rakija od tartufa, koja je najcenjenija i najskuplja rakija na svetu, potvrđuje za Večernje Novosti Slobodan Simić, upravnik rezervata.

SARMA, KISELI KUPUS, PASULJ I GIBANICA NISU SRPSKA JELA! Evo šta jeste naše i kako se sprema (FOTO)

Široka lepeza proizvoda, koji nastaju u ovom rezervatu prirode, počev od svih suhomesnatih proizvoda od mangulice, pa do kozmetike od mleka magarice, svrstavaju se u skupocene ali i lekovite. Nedavnim pronalaskom najskuplje pečurke - tartufa, čija cena premašuje 1.000 evra za kilogram, podstakla je tim rezervata da se ovaj rod maksimalno iskoristi.

IZUM ZBOG KOJEG ĆE SRBI OBOŽAVATI HRVATE: Napravili su rakiju u kesici! (FOTO)

- Ovu retku gljivu pronašli su profesionalni lovci na tartufe Jovica Đurić iz Bajine Bašte i Vitomir Igić iz Niša, koji su posle dvodnevnog traganja po celokupnom rezervatu pronašli bele i crne primerke veoma tražene pečurke - naglašava za Novosti Simić, koji na tanjiru pokazuje sveže tek iskopane tartufe.

Foto: Telegraf, Wikimedia/GlimpseofSerendipity Foto: Telegraf, Wikimedia/GlimpseofSerendipity

On kaže da će ovaj iznenadni dar prirode prvo biti iskorišćen u proizvodnji rakije, čija se cena kreće od 1.500 do 2.500 dinara za pola litra.

Dobri poznavaoci rakije, ocenjuju da je to piće koje se koristi kao aperitiv, ali i okrepljuje. Tartufi jačaju ceo organizam, te se ova rakija preporučuja i srčanim bolesnicima, ali i onima sa tegobama pluća i jetre, a povoljno utiče i na nervni sistem.

PRAVI SRPSKI DOMAĆIN: Ovaj divni dekica spevao je pesmu o rakiji! (VIDEO)

- Rakija se pravi i od belih i od crnih tartufa. Nekoliko parčadi tartufa se ubaci u flašu sa alkoholom u kojem moraju da odstoje najmanje dve nedelje. Njihov specifičan ukus pojačava aromu pića - objašnjava Stevan Radenković, jedan od proizvođača raznih rakija.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

ŠTA SU TARTUFI

Plod koji raste pod zemljom, tražen je zbog više od 400 mirisnih nota koje tvore aromu svakom specijalitetu. Beli tartufi se mogu naći u neposrednoj blizini reka sa visokim nivoom podzemnih voda, dok se crni nalaze na višim terenima, odnosno u šumi, uz lipu i cer, najviše. Sa psima tragačima dnevno može da se pronađe i do dva kilograma ovih pečuraka.

(Telegraf.rs)

Video: Gradonačelnik Novog Sada došao u Klinički centar Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile

    22. novembar 2016 | 14:40

    Dosta vise dizanja cena. Barem ima sljiva koliko hocemo.

  • PREDATOR

    22. novembar 2016 | 20:30

    Najbolje alkoholno alkoholno piće je šljiva rakija I loza rakija .

  • gordana

    24. novembar 2016 | 02:33

    Mora da su vam dede pile rakiju od tartufa pa ste tako domisljati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA