Čak 15.800 migranata ilegalno pokušalo da uđe u Srbiju

 
  • 1

Povećava se broj migranata kako se bliži zima

Kako se bliži zima tako i raste pritisak migranta koji pokušavaju ilegalno da pređu državnu granicu.

Taj pritisak poslednjih par dana stiže iz pravca Bugarske, rečeno je Tanjugu u MUP Srbije.

Od 22. jula, kada su zajedničke snage vojske i policije preuzele odgovornost za obezbeđenje državne granice sa Bugarskom i Makedonijom, do danas, otkriveno je više od 15.800 migranata koji su ilegalno pokušali da pređu državnu granicu.

ODUSTAJU KAD VIDE POLICIJU

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Od tog broja, njih oko 14. 300 odustalo je od namere ilegalnog prelaska, kada su uočili pripadnike vojske i policije, dok su ostali prevezeni u prihvatne centre širom Srbije.

Odlukom Vlade Republike Srbije, 17. jula 2016. godine formirane su Zajedničke snage vojske i policije sa zadatkom da spreče pokušaje ilegalnih prelazaka državne granice iz Bugarske i Makedonije i onemoguće krijumčarenje migranata u ovoj zoni.

U početnom periodu njihovog angažovanja, kako ističu u MUP, iz pravca Makedonije je beleženo i do 280 pokušaja prelaska državne granice dnevno na dužini od 104 kilometra, a sada je taj pritisak izražen iz pravca Bugarske.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova podneli su 65 krivičnih prijava protiv 119 počinilaca koji su u periodu od 22. jula do 16. novembra izvršili krivično dela nedozvoljenog prelaz državne granice i krijumčarenja 1.292 migranta.

Prema podacima MUP-a na teritoriji Srbije trenutno se nalazi se oko 6.000 migranata, koji se nalaza u prihvatnima centrima, centrima za azil, u prihvatilištu za strance ili na teritoriji Beograda (park).

U kontroli granica Republike Srbije angažovani su policijski službenici Mađarske, Češke i Slovačke, a policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije angažovani su u obezbeđenju makedonsko-grčke granice.

(Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OBILIC

    18. novembar 2016 | 19:47

    Pa sto ljude ne puste u skupstinu iovako nam ničemu ne služi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA