Čoveče naravno da jesu Srpska jela danas, idi probaj burek u Turskoj pa mi reci jeli isti kao naš, probaj pasulj u Meksiku pa mi reci da li je prebranac? Probaj ćevap u Turskoj! Pa ništa nije kao njihovo, mi smo možda u određenom trenutku preuzeli neke sastojke jela i napravili autentično jelo kojeg nema na svetu! Tako da nemojte širiti poluistine ;) Svako dobro.
2 jaja, 2 šolje mleka, 1 šolja ulja, 2 šolje belog pšeničnog brašna, 2 šolje kukuruznog projinog brašna i 1 prasak za pecivo..sve se sjedini i stavlja u korpice za mafine i u tepsiju za projice. Pece se na 200c oko pola sata pa se smanji na 180 još 15 min. Probajte i uživajte u ukusnu proju. Da li je srpski recept ili ne nebitno. Jako je ukusno i lako se pravi. Prijatno..
Prava srpska jela su se pravila od prosa, heljde, razi, psenice i raznog zelja. Takodje bila je zastupljena divljac i ovcetina. Ni kukulruza ni paprike ni pasulja ni krompira nije bilo u Srbiji pre 17. veka. Krompir je poceo da se uzgaja tek u 19. veku.
Sva su jela iz nasega sela. Sarma sa svinjskim mesom je srpski specijalitet Inače sarma se sprema na vise načina u svetu ali ne mora da bude zavijena u kupusu to su gluposti evo sva jela spremaju u lišću palme čak i peču hleb. U kini isto zavijaju razna jela u razne listove. I sad sta dosli turci na balkan kao divljaci u centar kulture balkana i evrope i sta Rimnjani su hteli od balkana i grčke naprave divljake od najcivilizovanije nacije što su uspeli delimično. Sve je to borba politike i prevlasti. Nasa jela su uvek većinom dobra a ti turci su naučili od nas kako se spremaju jela. Oni su većinom jeli rukama sto i danas rade kao i indijci jedna ruka je za jelo druga kao za toalet. Ali i to je dobro bar raspoznaju koja ruka čemu služi
Prvo pogledaj svoje ruke da ne umazes tastaturu. Pa da pogledas malo istoriju I da nisi zlonameran znao bi da su Turci doneli u ove krajeve obicaje redovnog kupanja. Znao bi da je na primer Sarajevo imalo vodovod pre Pariza, kao neki gradovi u Srbiji. Pa do pre koju godinu je radilo tursko kupatilo na Dorcolu, u Beogradu.
Sarma nije turska. Naziv "sarma" jeste turskog porekla ali onako kako je mi spremamo a kako turci je skoro načisto drugačije. Ne zna se tačno da li jelo potiče iz Poljske, Češke ili Rusije... onako kako ga mi spremamo naravno. Turska "sarma" je pirinač umotan u kupus. Ruska, Poljska, Češka, Srpska, itd. ima mnogo više sastojaka a glavna razlika je MESO. Naša sarma je mnogo sličnija ruskim "golupcima" sa lukom, mesom, šargarepom a takve su iste u Poljskoj, Češkoj, Ukrajini, Belorusiji, itd. ali imaju drugačije nazive.
Jevreji imaju identicnu sarmu nasoj samo malo drugacije motaju kupus. Pre neki dan sam gledao na tv-u. Mada ne razumem uopste ovo potenciranje ovih bolesnih novina koje svakoga dana zele da se srbi zbog necega RAZLJUTE ILI IZNERVIRAJU na skali od toalet papira do fudbala.
pa cekajte ako je kiseli kupus iz nemacke kako to da je sarma turska. sarma jeste srpsko jelo jer turci ne koriste kiseli kupus. mi smo iskoristili to sto su turci doneli jelo u koje smo ubacili kiseli kupus. i eto kako je nastala danasnja sarma.
Свашта!Ако хоћете нешто да кажете кажите један пут и лепо срочено.Турци су дошли у Србију преко Византије- велике културе у то време,врхунске.Турци су у то доба били више номади, јахали на коњима.Сарма и остало се не спрема испод седла.Тако је много вероватније да сва та јела која се приписују турцима су много вероватније византинске.
Turci su jahali konje, a grci su vozili bicikle, tako nesto si mislio!!?? Morao si da izbacis ovu nebulozu iz sebe, a prica je o sarmi, kupusu i pasulju!?
Urke
Čoveče naravno da jesu Srpska jela danas, idi probaj burek u Turskoj pa mi reci jeli isti kao naš, probaj pasulj u Meksiku pa mi reci da li je prebranac? Probaj ćevap u Turskoj! Pa ništa nije kao njihovo, mi smo možda u određenom trenutku preuzeli neke sastojke jela i napravili autentično jelo kojeg nema na svetu! Tako da nemojte širiti poluistine ;) Svako dobro.
Podelite komentar
деки
Највише обожавам када овако прочитам нова открића.. дајте бре људи шта вам је..
Podelite komentar
Ludi Milojko@
Sarma turska jel sa krmetinom? Ne lupetaj.
Podelite komentar
danica
@Ludi Milojko@
Ludi milojko Sarma Jeste turska.... Kao i Burek
Podelite komentar
Nemanja
@Ludi Milojko@
Sarma se izvorno sprema sa junetinom. Samo sto mi danas ili kombinujemo sa svinjetinom ili samo svinjetina.
Podelite komentar
Srbin - Svajcarac
Nazalost tradicionalna jela su odviše sirotinjska:cicvaraaaa,projaaa itd...!!!što nije jastog i kavijar?
Podelite komentar
Milena
2 jaja, 2 šolje mleka, 1 šolja ulja, 2 šolje belog pšeničnog brašna, 2 šolje kukuruznog projinog brašna i 1 prasak za pecivo..sve se sjedini i stavlja u korpice za mafine i u tepsiju za projice. Pece se na 200c oko pola sata pa se smanji na 180 još 15 min. Probajte i uživajte u ukusnu proju. Da li je srpski recept ili ne nebitno. Jako je ukusno i lako se pravi. Prijatno..
Podelite komentar
ljilj
@Milena
Milena I sitno seckana sunka, sir, malo zelene, malo crvene sitno seckane papriike .....
Podelite komentar
Krinka
@Milena
Hvala za recept
Podelite komentar
***DELIJA***
Gde je bre Karađorđeva???
Podelite komentar
RS 10
@***DELIJA***
Nije Karađorđeva šnicla Srpski specijalitet! Tom specijalitetu je dato ime za Srbiju,ali se pravi po cijeloj Evropi po raznim nazivima.
Podelite komentar
Sasa
U cicvaru neide ulje vec mast toliko o vasem znanju
Podelite komentar
Mimi
Turska sarma sa svinjskim mesom i slaninom?
Podelite komentar
Mira...BIELEFELD...
@Mimi
Turska sarma sa govedinom..ukus super..i ja pravim....
Podelite komentar
Viki
@Mimi
To si ti dodao.
Podelite komentar
Dule dudule
Pa bre ljudi burek je prvi put napravljen u nisu
Podelite komentar
Zola
Prava srpska jela su se pravila od prosa, heljde, razi, psenice i raznog zelja. Takodje bila je zastupljena divljac i ovcetina. Ni kukulruza ni paprike ni pasulja ni krompira nije bilo u Srbiji pre 17. veka. Krompir je poceo da se uzgaja tek u 19. veku.
Podelite komentar
*DELIJA*
A čije je Karadjordjeva šnicla, sreće ti???
Podelite komentar
Mile
@*DELIJA*
A becka snicla?
Podelite komentar
Grunf
@*DELIJA*
Turska ...sve je Tursko i pusto je Tursko...ubiše nas više ovi što nam kroje istoriju !!!
Podelite komentar
OBILIC
Sva su jela iz nasega sela. Sarma sa svinjskim mesom je srpski specijalitet Inače sarma se sprema na vise načina u svetu ali ne mora da bude zavijena u kupusu to su gluposti evo sva jela spremaju u lišću palme čak i peču hleb. U kini isto zavijaju razna jela u razne listove. I sad sta dosli turci na balkan kao divljaci u centar kulture balkana i evrope i sta Rimnjani su hteli od balkana i grčke naprave divljake od najcivilizovanije nacije što su uspeli delimično. Sve je to borba politike i prevlasti. Nasa jela su uvek većinom dobra a ti turci su naučili od nas kako se spremaju jela. Oni su većinom jeli rukama sto i danas rade kao i indijci jedna ruka je za jelo druga kao za toalet. Ali i to je dobro bar raspoznaju koja ruka čemu služi
Podelite komentar
mila
@OBILIC
Što ste vi imali kulturnog na Balkanu?
Podelite komentar
Krkenda
@OBILIC
Prvo pogledaj svoje ruke da ne umazes tastaturu. Pa da pogledas malo istoriju I da nisi zlonameran znao bi da su Turci doneli u ove krajeve obicaje redovnog kupanja. Znao bi da je na primer Sarajevo imalo vodovod pre Pariza, kao neki gradovi u Srbiji. Pa do pre koju godinu je radilo tursko kupatilo na Dorcolu, u Beogradu.
Podelite komentar
Majka MARA
Cicvara je crnogorska, ako ode u srpska ostaće se bez kuhinje.
Podelite komentar
Grunf
@Majka MARA
Đe postoje Crnogorci leba ti !!
Podelite komentar
rkul
Uneo sam al ne vidim da ja poslat
Podelite komentar
Adi
Sarma nije turska. Naziv "sarma" jeste turskog porekla ali onako kako je mi spremamo a kako turci je skoro načisto drugačije. Ne zna se tačno da li jelo potiče iz Poljske, Češke ili Rusije... onako kako ga mi spremamo naravno. Turska "sarma" je pirinač umotan u kupus. Ruska, Poljska, Češka, Srpska, itd. ima mnogo više sastojaka a glavna razlika je MESO. Naša sarma je mnogo sličnija ruskim "golupcima" sa lukom, mesom, šargarepom a takve su iste u Poljskoj, Češkoj, Ukrajini, Belorusiji, itd. ali imaju drugačije nazive.
Podelite komentar
gemathegreat
@Adi
Jevreji imaju identicnu sarmu nasoj samo malo drugacije motaju kupus. Pre neki dan sam gledao na tv-u. Mada ne razumem uopste ovo potenciranje ovih bolesnih novina koje svakoga dana zele da se srbi zbog necega RAZLJUTE ILI IZNERVIRAJU na skali od toalet papira do fudbala.
Podelite komentar
Laki
@Adi
Sa Turcima nam je stigla sarmica od vinove loze sa kiselim mlekom.
Podelite komentar
Жељко...
@Adi
Турци нису знали шта је сарма док нису то видели у византији-Србији...
Podelite komentar
Sr
Srpska sarma se pravi od 2 trećine svinjetine a i suvo meso je svinjsko
Podelite komentar
nikoola
pa cekajte ako je kiseli kupus iz nemacke kako to da je sarma turska. sarma jeste srpsko jelo jer turci ne koriste kiseli kupus. mi smo iskoristili to sto su turci doneli jelo u koje smo ubacili kiseli kupus. i eto kako je nastala danasnja sarma.
Podelite komentar
Dragan
@nikoola
Turci nikad ne koriste kiseli kupus. Oni pirinac zavijaju u vinogradski list
Podelite komentar
Marko
Cicvara je CRNOGORSKI SPECIJALITET
Podelite komentar
Acca bg
@Marko
Ako veruješ da postoji crnogorska nacija
Podelite komentar
Srbenda
@Marko
A sto ti Razdvakas Crnogorce i Srbe u cemu je razlika?
Podelite komentar
Umpah pah
Jedini srpski originalni brend je "duvan cvarak". Proja ne moze da bude srpski brend jer je nju doneo Kolumbo mislim na kukuruz .
Podelite komentar
siniša
@Umpah pah
A bizantici su naravski nastali od srbova
Podelite komentar
Samo tetki da odnesem lek
@Umpah pah
Pa nije valjda kolumbo na brogu mleo kukuruz i pravio proju
Podelite komentar
Жељко...
@Umpah pah
Ахахајаха донео проју из америке???генијално...
Podelite komentar
mama
Danas volimo pice i lazanje a od pasulja smo odavno prestali da prdimo
Podelite komentar
Milan
@mama
Hahahahaha
Podelite komentar
Mile
@mama
Prdi se od pasulja...
Podelite komentar
Драган
Свашта!Ако хоћете нешто да кажете кажите један пут и лепо срочено.Турци су дошли у Србију преко Византије- велике културе у то време,врхунске.Турци су у то доба били више номади, јахали на коњима.Сарма и остало се не спрема испод седла.Тако је много вероватније да сва та јела која се приписују турцима су много вероватније византинске.
Podelite komentar
Jbg
@Драган
Turci su jahali konje, a grci su vozili bicikle, tako nesto si mislio!!?? Morao si da izbacis ovu nebulozu iz sebe, a prica je o sarmi, kupusu i pasulju!?
Podelite komentar
Lela
U pravu domaću cicvaru ne ide nikakvo ulje kao što ste napisali, nego domaći slani,stari kajmak i svinjska mast.
Podelite komentar
Gagi nindza
@Lela
Da li je moguce da si tako pametna, svaka cast, svaka cast, ti si genije!!!??? Bravo
Podelite komentar