VARUFAKIS ŽESTOKO NAPAO OBAMU: Nije nas podržao tokom krize, njegova poseta Atini je nevažna

 
  • 0

SAD nisu pomogle Grčkoj u pregovorima sa MMF-om, Briselom, Berlinom i Frankfurtom, tvrdi Varufakis

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis smatra "potpuno nevažnom" posetu odlazećeg američkog predsednika Atini, ističući da Barak Obama nije, kada je imao šansu, podržao Grčku u kritičnom periodu pregovora prošle godine.

GDE SU I ŠTA RADE CIPRAS I VARUFAKIS: Bili su sinonim za slobodu, a evo dokle su dogurali! (FOTO)

- Obama je koristio ''nepredsednički'' rečnik da opiše mere štednje nametnute Grčkoj, ali - kao što sam mu i rekao - njegovo Ministarstvo finansija ga nije pratili ni tada, a to ne čini ni sada - istakao je Varufakis u izjavi za BBC.

SAD nisu pomogle Grčkoj u pregovorima sa MMF-om, Briselom, Berlinom i Frankfurtom, tvrdi Varufakis, objavila je "Ta Nea".

Varufakis konstatuje da je to bio period kada je Obama mogao svoje reči da potvrdi i akcijama i podrži dogovor koji bi bio smislen i za Grčku i Evropu, pa čak i Ameriku.

- On to, međutim, nije uradio. Verujem da je ovo putovanje bilo veoma prijatno za njega, ali ga smatram potpuno irelevantnim - zaključio je Varufakis.

Obama je u sklopu oproštajne evropske turneje juče boravio u Atini, a sinoć je doputovao u Berlin. U Berlinu će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je tokom predsedničkog mandata nazvao jednim od najbliskijih partnera.

Merkel i Obama će sutra imati zajedničku konferenciju za novinare. Posle Nemačke putuje u Peru na azijsko-pacifički ekonomski samit, gde će sastati i sa kineskim predsednikom Sji Ðinpingom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA