Srbija je među najboljim zemljama za snimanje filmova

 
  • 1

U Srbiji su snimani delovi ili značajni segmenti brojnih inostranih filmskih produkcija

Srbija se našla na sedmom mestu najboljih zemalja za snimanje filmova u autorskom pregledu Emili Bader na portalu "NoFilmSchool", a u odeljku Istočna Evropa.

Evropski kandidat za Oskara TONI ERDMAN na Festivalu autorskog filma (FOTO)

U toj grupi prvo mesto u njenom odabiru zauzela je Estonija, a parametri za rangiranje zemalja bili su povraćaj novca, poreski podsticaji, nacionalni ili regionalni filmski fondovi i poreske olakšice ili odlaganja.

U delu posvećenom Srbiji autorka teksta ističe da se u našoj zemlji propisani finansijski podsticaji odnose na 20 posto novca utrošenog u Srbiji, a da su zahtevi minimalni budžet od 340 hiljada američkih dolara za dugometražne igrane filmove, odnosno 57 hiljada američkih dolara za dokumentarna ostvarenja.

TRAŽI SE KARTA VIŠE ZA TROLOVE: Belu i Sebastijana i Ledeno doba na 12. KIDS FESTU (VIDEO)

Filmski centar Srbije podseća da su u poslednjih desetak godina u Srbiji snimani delovi ili značajni segmenti brojnih inostranih filmskih produkcija: "Zatamnjenje", "Braća Blum", "Human Zoo", "Okrug 13: Ultimatum", "Koriolan", "Lokaut", "Beži, maco, beži", "Gavran", "Černobiljski dnevnici", "U tajnosti", "Tri dana za ubistvo", "Novembarski čovek", "Everli", "Novajlija", "Uprkos snegu koji pada", "Šuma".

Tu su i filmovi kojima tek sledi postprodukcija ili početak bioskopske distribucije na matičnim tržištima, poput ostvarenja "Mayhem", "An Ordinary Man", "Papillon", "Tau".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    14. novembar 2016 | 15:47

    A sta je tu - cudno?... (U zemlji bede i beznadja.Stariji se secaju "Avala filma" i Ratka Drazevica,kao i cuvenih koprodukcija.I danas postoje vrhunski profesiobalci,ciji se rad placa, ispod svetskih standarda.I to je - to.)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA