VLADA USVOJILA IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Značajno oštrije kazne za krijumčarenje migranata

 
 ≫ 
  • 1

Za krijumčarenje migranta ubuduće biti zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, a da je do sada bila predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Vlada Srbije usvojila je danas izmene Krivičnog zakonika koje predviđaju poštravanje kazni za nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje migranata, kao i ukidanje mogućnosti da sud počiniocima tih dela izrekne uslovnu osudu.

Policija je presekla još jedan lanac krijumčarenja: Uhapšene dve osobe sa 11 kilograma marihuane (FOTO)

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić rekao je Tanjugu da je na današnjoj sednici Vlada usvojila Nacrt Zakona o izmenama i dopunamam Krivičnog zakonika koji će se sledeće nedelje naći pred narodnim poslanicima. Ilić kaže da će za omogućavanje prelaza državne granice - krijumčarenje migranta ubuduće biti zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, a da je do sada bila predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

- Ukoliko se delo učini zloupotrebom položaja ili u grupi do juče je bila kazna od jedne do 10 godina zatvora, a sada je predložena kazna od dve do 12 godina. Ako se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi, do juče je bila kazna od tri do 12 godina, a ubuduće će biti od tri do 15 godina zatvora - precizirao je Ilić.

On je napomenuo i da se izmenama zakona ukida mogućnost uslovne osude. To znači da ukoliko tužilaštvo dokaže da je okrivljeni izvršio pomenuto krivično delo, sud treba da mu izrekne efektivnu kaznu zatvora, ukazao je državni sekretar. Prema njegovim rečima, postoje ozbiljni razlozi za ovako snažno poštravanje kazni.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

OPREZ, VELIKA PROMENA U ZAKONU: Kazna za posedovanje nelegalnog oružja je bila 6 meseci zatvora, od jeseni se SVE MENJA

Ministarstvo pravde se na taj korak odlučilo pre svega zbog pojačanih aktivnosti na našoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, kao i činjenice da je u toku svetska migrantska kriza.

- Nama je bitno ne samo da uhvatimo strane krijumčare migranata već i da apsolutno odvratimo bilo kakav pokušaj domaćeg stanovništva da učstvuje u takvoj delatnosti - naglasio je Ilić.

(Telegraf.rs)

Video: Tintor: “Bitno je što je komisija veštaka rekla da je Aleksić sposoban da prati tok suđenja"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA