NAJSIROMAŠNIJA ZEMLJA EVROPE IZLAZI NA IZBORE: Trenutak kada moraju da odaberu između Putina i Zapada (FOTO)

2009. godine "verodostojnost EU-a i podrška evropskom putu iznosila je 70 posto" među stanovništvom, ali je stopa pala, priznaje šef misije EU u Moldaviji Pirka Tapiola

  • 12

Moldavci izlaze u nedelju na birališta kako bi izabrali predsednika na izborima koji suprotstavljaju pristalice čvršće povezanosti s Rusijom i simpatizere integracije u Evropsku uniju.

KRAĐA VEKA: Isparilo milijardu evra, sumnja se da su uplaćene Rusima!

U glavnom gradu Kišinjevu i duž velikih saobraćajnica izborni plakati devet kandidata podsećaju da će prvi put od 1997. šef države biti biran opštim pravom glasa. U bivšoj sovjetskoj republici zahvaćenom dubokom političkom krizom, nakon što je 2015. otkrivena velika bankarska afera, nije lako izabrati između Istoka i Zapada.

Potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU 2014. nije pomoglo u rešavanju te dileme. Taj potez je izazvao bes Moskve koja je smesta uvela embargo na moldavsko voće i meso, kažnjavajući stanovništvo koje uglavnom živi od poljoprivrede.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

2009. godine "verodostojnost EU-a i podrška evropskom putu iznosila je 70 posto" među stanovništvom, ali je stopa pala, priznaje šef misije EU u Moldaviji Pirka Tapiola. To objašnjava razočaranjem koje su prouzrokovale "vlade koje su se predstavljale kao proevropske", ali se obećane reforme nikada nisu provele u praksi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Smeštena između Rumunije i Ukrajine, Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Podaci Svetske banke govore da 41 posto stanovništva živi s pet dolara dnevno. U očima brojnih stanovnika postepeno otvaranje evropskog tržišta moldavskim proizvodima nije kompenzovalo gubitak velikog ruskog tržišta iako je izvoz prema EU porastao na dve milijarde evra u poslednje dve godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Šta smo dobili od Europe? Ništa - pitao pred rusofilima šef Socijalističke stranke Igor Dodon (41), favorit za pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora, po anketama.

Nekadašnji ministar privrede u vladi pod vođstvom komunista obećava "ponovnu uspostavu strateškog partnerstva s Rusijom i poništavanje ekonomskog paketa iz sporazuma o pridruživanju EU".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Nisam protiv EU - dodaje on ocenjujući da je "u interesu Moldavije" provođenje reformi koje zahteva Brisel pogotovo u području pravosuđa.

S predviđenim drugim mestom u predsedničkoj trci, Maja Sandu (44), kandidatkinja desnog centra, obećava "evropsku Moldaviju".

- Zalažemo se za put evropske integracije jer unutar EU vidimo pravu demokratiju i napredak za sve one koji rade - rekla je Sandu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA