ONA JE VLADANKA ALEKSIĆ I PRAVI NAJORIGINALNIJU TURŠIJU NA SVETU: Za njenim teglama su svi poludeli (FOTO)
Vladanka Aleksić iz šumadijskog sela Guberevac kod Knića sprema na stotine tegli klasične zimnice, ali voli i da eksperimentiše. Tako neke vrste povrća na njenim krcatim policama u podrumu završe kao slatka zimnica, dok pojedine voćke ostavlja u slanoj varijanti!
Za ono što ova žena radi nije potrebno samo biti istančanog ukusa i širokih shvatanja hrane, već i imati beskonačno strpljenje. Evo i bog čega.
- Ove godine rešila sam da probam i napravim slatko od zelenog čeri paradajza. Što da ne, evo daću vam recept. Dakle, zeleni čeri paradajz se najpre izbuši na 10 do 15 mesta. Potom se plodovi kuvaju u devet voda (!!!) zajedno sa smokvinim listom. Zatim se čeri oljušti i potopi u krečnu vodu, gde odstoji pola sata. Kada se ispere, stavlja se u već ušpinovani šećer. I tu se opet dodaju listovi smokve kako bi pustili aromu i dali slatku poseban ukus. Ono treba da bude gusto. Na kraju se dodaju i kolutovi limuna. Za ovo slatko zaista treba mnogo vremena i strpljenja - priznaje Vladanka.
Ona pravi slatko i od tikvica, ali još nije pronašla pravi recept koji bi je očarao. Slatko je dobro, kaže Vladanka, ali nije perfektno. S druge strane, eksperiment sa dunjama je potpuno uspeo.
- Dunje sam stavljala u turšiju! Prvi put sam probala prošle godine, iako je ovo voće uvek služilo za pravljenje džemova i slatkog. Dunje su se održale do proleća, te su tako izborile pravo da se i ove godine nađu u teglama. Samo ih treba očistiti, iseći na osmine, pa preliti presolcem. Ja ga pravim od sirćeta, soli i malo šećera. Potrebno je da dunje odstoje do mesec i po dana i spremne su za posluživanje. Gosti mi kažu da im je to pravi delikates i nov ukus - kaže ova domaćica.
Kragujevčanka Dušica Srđević, prodavačica na zelenoj pijaci, kaže da će ove godine prvi put u turšiju staviti grožđe i to sa ljutim papričicama. Ovaj recept već se odomaćio u Srbiji, a Dušica ga je tek nabavila i napisanog na papiriću ponudila čitaocima Telegrafa.
- Bitno je da izaberete belo grožđe sorte afus ali. Ono je sa tvrđom kožicom i više je jajastog oblika. Bolje će se održati. Što se tiče papričica, uzmite što manje, raznih sorti i veličina, da bi sve živopisnije izgledalo u tegli. To je to, recept za presolac imate, a možete u tegle dodati i biber ako želite. Što se tiče količine, stavite prema želji, neko voli više grožđa - neko više papričica, jasna je Dušica.
Možda najneobičnije što šumadijske domaćice, mada zanemarljiv broj njih, ove godine spremaju, jeste slatko od gljiva. Koristi se gljiva u narodu poznata kao "šumsko pile", a latinski naziv joj je Laetiporus sulphureus.
(Marija Raca)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Нешто ново...
Прелепо! Било би добро да им држава даје новчани подстицај. Ето посла за незапослене младе људе и производа за извоз у цео свет. Мислим да је ово наш прави бренд.
Podelite komentar
Ivana
Bravo lavice
Podelite komentar
Soko
Moja majka je ostavljala slatko od obicnog zelenog sitnijeg paradajiza pre cetrdeset godina sa biljkom koja se koristi za kuvanje slatkog i skida secer. Slatko je bilo kao da je od zelenih smokvi,niko nije mogao ni da pomisli da je od paradajiza,tako da ova prica slatkog od zelenog ceri paradajiza nije njen izum,niti sta novo
Podelite komentar