Stotinak vernika dočekalo patrijarha u Zagrebu

 
  • 1

U pozdravnom govoru okupljenima u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izrazio je uverenje da je "ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja, već i poseta mira i ljubavi"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda episkopima bačkim Irinejem, sremskim Vasilijem i šumadijskim Jovanom, doputovao je danas u trodnevnu posetu Zagrebu tokom koje će se sastati s najvišim državnim zvaničnicima i vrhom Katoličke crkve.

U pozdravnom govoru okupljenima u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izrazio je uverenje da je "ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja, već i poseta mira i ljubavi".

- Čuvajte svoju veru koju su mnogi od prvih mučenika do danas potvrdili životom, ne samo rečima i umom, nego i u životu - rekao je patrijarh.

Ističući da je došao na radostan događaj otvaranja hrama i škole na Svetom duhu, patrijarh je rad srpske gimnazije ocenio kao "početak naše brige za našu omladinu".

- Narod bi time trebalo da dobije primer kako se reč Božja prenosi preko škole - rekao je Irinej.

Na dočeku je, uz sveštenstvo i monaštvo eparhije, bilo stotinak vernika, među kojima su i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i osoblje ambasade Srbije u Zagrebu s ambasadorom Stanimirom Vukićevićem na čelu.

Pupovac je kazao da je patrijarh dočekan s radošću, nadom i vlikim očekivanjima, kao nekada patrijarha Pavla.

- Dočekali smo ga u vremenima boljim nego što su bila pre više godina i u kojima su nam potrebne poruke koje će približiti katolike i pravoslavne i koje će pokazati da crkve poštuju jedna drugu - kazao je Pupovac.

Kako je najavljeno, sutra ujutru će se patrijarh i članovi Sinoda sastati sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije na kaptolu gde je sedište Zagrebačke nadbiskupije. Patrijarha će primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a onda i premijer Zoran Milanović.

U subotu ujutro patrijarh SPC trebalo bi da služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u okviru kompleksa gimnazije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa SPC-a i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s mrtve tačke posle ratnih zbivanja.

Patrijarh Irinej je kazao da mu je ovo druga poseta Zagrebu, a da je prvi put pratio  patrijarha Pavla 1999.godine. On je u intervjuu Televiziji Nova uoči polaska kazao da "pravoslavne i katolike više stvari spaja nego što razdvaja".

- Mnogo toga imamo zajedničkoga. Pre svega, ono što je osnova naše vere i jevanđelja, ličnost jevanđelja, gospod Hristos - rekao je patrijarh i dodao da nas spaja "desetovekovna zajednica naših crkava" podsetivši da je do 11. veka to bila jedna crkva.

Patrijarh Irinej je rekao da nam prošlost nije sjajna i da je "opterećena problemima, nacionalnim istorijskim i drugim".

- Jedini način, put i lek da se ta rana prošlosti zaleči i izleči je u osnovnom hrišćanskom načelu koji je pokazao i sam osnivač naše vere Hrist. On se i s krsta molio Ocu svome: Oče, oprosti im jer ne znaju što rade. Uvek kada činimo zlo, i nanosimo zlo drugome, a time nanosimo zlo i sebi, to opterećuje naš život i našu savest. Jedini put je oproštaj. To ne znači i zaboraviti - rekao je Irinej.

On je naglasio da to ne znači da se pamti s namerom vraćanja, već da se zločin ne ponovi.

- Naš patrijarh German prilikom posvećivanja crkve u Jasenovcu, rekao je: "Kao hrišćani smo pozvani i moramo oprostiti, ali moramo nešto i pamtiti, da se to ne bi ponovilo. Opraštanje ili oprost je hrišćanska dužnost i nema sadržajnije reči. Kad bi tu reč češće upotrebljavali u svakidašnjem životu, ne samo u odnosu nacija već čak i prema bližnjima, sigurno bi nam život bio mnogo lepši i sadržajniji -  zaključio je patrijarh Irinej.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tum5e

    7. jun 2012 | 13:49

    cist svetski pokusaj izjednacavanja sv episkop Nikolaj Velimirovic je ovo osudjivao podsecajuci na reci"Nevelja ruziti na Boga"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA