KRALJICA BANATA IMA VIŠE OD 400 KILOGRAMA: Dušan Jankov je zalivao 6 meseci i pazio je kao oči u glavi (FOTO)

 
  • 3

Merenje najteže, najveće i najduže tikve i ove godine bilo je prava atrakcija za sve posetioce ”Dana ludaje“ u Kikindi

Prošlogodišnji šampion Dušan Jankov (41) iz Čuruga i ove godine uspeo je da uzgaji najveću bundevu, te je ovogodišnja kraljica Banata na "Danima ludaje"u Kikindi teška neverovatnih 415,5 kilograma, dok je najdužu ludaju uzgajila Eva Pece (23) iz Temerina dugačku 273 centimetra.

Dvostruki šampion u kategoriji najvećih ludaja Dušan Jankov, kaže da je očekivao da će njegova bundeva biti među tri najveće, ali da ga je ipak ovogodišnja pobeda iznenadila:

- Proizvodnja rasada i ove godine bila je krajem marta, biljku sam zasadio početkom aprila u dobro zaštićenom prostoru. Gajio sam je punih šest meseci, svakodnevno, zalivanje, okopovanje i besprekorna nega i pažnja - kaže Jankov.

OVA LEPOTICA IZ ČURUGA IMA 433 KILOGRAMA: I najteža je u celoj Srbiji! (FOTO) (VIDEO)

Da je gajenje ludaja preraslo u porodični hobi koji Jankovima ide od ruke, uverila nas je i Dušanova majka - Dušica, koja nije uspela da pretekne sina te je uzgajila bundevu tešku 366,5 kilograma i tako se plasirala na treće mesto, dok je drugo mesto pripalo Čedi Jovanoviću iz Čuruga, čija ludaja iznosi 370 kilograma.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kakve to čudesne biljke rastu u Čurugu i u čemu je tajna uzgoje ovih džinovskih ludaja, vlasnici kroz smeh kažu:

- Takvo nam je zemljište, tamo bi i kamen narastao.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dušan Jankov, ponosni vlasnik najveće ludaje, ipak tvrdi da je za uzgoj ove biljke potrebno znanje, strpljenje i rad:

- Majka se takođe bavi uzgojem tikve, njoj sam ostavio u amanet da vodi računa o ludajama dok ja nisam kod kuće, kao što vidite i njoj je pošlo za rukom da uzgaji veliku bundevu, ne kao moju, ali za početak je dobro.  Što se tiče vremenskih uslova, oni su pogodovali uzgoju bundeve. Zalivali smo je po mehanizmu „kap po kap“. Više su nam problem pravili toplotni udari, ali smo uspeli da je zaštitimo senčenjem - kaže nam Jankov.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj SRBIN je vlasnik TIKVE od POLA TONE. Šta mislite koliko je para dobio za nju? (FOTO)

Seme ovogodišnje pobednice nije od prošlogodišnje ludaje:

- Ne uzimam nikad prošlogodišnje seme, oslanjam se na novu genetiku i tako ću nastaviti i za sledeću godinu - obećava nam Jankov.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Eva Pece, vlasnica najduže tikve, po zanimanju medicinska sestra, kaže da je dosta rada i truda uložila u gajenje tikve:

- Svakog dana sam je zalivala, nisam se nadala pobedi, ali moj trud se isplatio - kaže nam Eva.

PROMOVISANI "DANI LUDAJE" U TEMIŠVARU: Najslađa manifestacija sledećeg vikenda u Kikindi!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prepoznatljiva ne samo kao brend Kikinde, ludaja je postala nezaobilazan znak u gradu na Severu Banata. Danas smo u njenu čast i sa njenim ukusom mogli da probamo najslađe kolače, pite, džemove i sokove koji su predstavljeni u okviru "Banatskog fruštuka“.

Kraljica Banata i ove godine ostaće nekoliko dana na gradskom Trgu kako bi se posetioci divili njenoj veličini od neverovatnih 415,5 kilograma.

(Dragana Starčević)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA