JEZIV PRAVILNIK O UPOTREBI ORUŽJA U SRBIJI: Zaostalim osobama dozvoljeno da imaju puške i pištolje

Iz Ministarstva zdravlja rekli su da je psihološki pregled prilikom izdavanja dozvola ukinut na zahtev lovačkih udruženja i stručnih službi

  • 26

U Srbiji će dozvolu za nošenje oružja moći da poseduju osobe čiji je koeficijent inteligencije manji od 80, odnosno oni koji se nalaze na granici mentalne zaostalosti.

(VIDEO) Srbi naoružani do zuba!

Takođe, po novom Pravilniku o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja, koji je stupio na snagu 1. oktobra, do naoružanja će lako moći da dođu i anksiozni, emotivno i socijalno nestabilni, sa agresivnim impulsima prema heteroseksualcima, netolerantni na frustracije, ali i građani koji imaju probleme sa pamćenjem, koncentracijom i održavanjem pažnje.

(VIDEO) Epidemija oružanog nasilja u Srbiji! Najčešće stradaju mladi

Pamtite li kada je dečak sa 9 godina ubio sa terase devojčicu (5)

Iz Ministarstva zdravlja za Telegraf rekli su da je psihološki pregled prilikom izdavanja dozvola ukinut na zahtev lovačkih udruženja i stručnih službi.

- Napravili smo neku vrstu kompromisa, tako što je moguće da lekar na opštem pregledu utvrdi da je potrebno izvršiti dodatnu psihološku procenu lica i da ga naknadno pošalje kod psihologa - rekli su iz ministarstva zdravlja, koje je radilo na izmenama Pravilnika ("Sl. glasnik RS", br. 25/2016) u kojem više ne postoji odredba po kojoj se pomenuta psihološka stanja ne smatraju štetnim za nošenje oružja.

Na ovu problematiku prvo je ukazala organizacija "Transparentnost Srbija", iz koje smtaraju da javnost treba da zna da li je došlo do liberalizacije dodele oružja ili je samo reč o prekomponovanju odredbi. 

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Problem je činjenica da je loše ne objaviti informaciju o izmenama bitnih podzakonskih akata. Treba da su nam poznati i razlozi za ove izmene koje su načinjene samo šest meseci od kada je donet prethodni Pravilnik (u martu ove godine), kao i da li je za to vreme u praksi došlo do nekih problema ili propusta - objasnio je za Telegraf Nemanja Nenadić, programski direktor u "Transparentnost Srbija".

Ovako, dodaje on, imamo isti Zakon o oružju i municiji, iste ljude u ministarstvu, a novi Pravilnik.

Nenadić je podsetio i na važnost održavanja javnih rasprava prilikom donošenja zakona, što je i propisano poslanikom Vlade Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    4. oktobar 2016 | 22:35

    Treba dozvoliti da svako nosi oruzje.Iovako ga ima svuda na pretek ??????

  • Ferrari909

    4. oktobar 2016 | 22:29

    Jos samo da legalizuju da mogu da te ubijem ako stupis na moj posed i odmah zovem komsiju na kafu.....

  • Realan

    4. oktobar 2016 | 22:07

    Treba omoguciti nosenje oruzja vecini ljudi. Prvo drzava nas je dovela do toga da Kamenickom, Karadjordjevom i okolinom da bi ste se bezbedno osecali treba da imate pusku. To nosenje puske bi dovelo do smanjenja saobracajnih prekrsaja jer bi drasticno bila smanjena bahatost u saobracaju, zatim bi se korupcija u zdravstvu barem prepolovila a liste cekanja mozda i nestale za vecinu pregleda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA