≫ 

REFERENDUM U MAĐARSKOJ NIJE USPEO: "Ovo je udarac za premijera Orbana" (FOTO)

Na osnovu 94,8 odsto prebrojanih glasova, referendum u Mađarskoj nije uspeo jer je na njega izašlo manje od 50 odsto birača, ali se 98,2 odsto izašlih izjasnilo protiv obavezujućih kvota EU za prihvat migranata, što funkcioneri vladajuće stranke i vlade ipak tumače kao pobedu

  • 4

Glasanje na referendumu Mađarskoj o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mesta. Na osnovu 94,8 odsto prebrojanih glasova, referendum u Mađarskoj nije uspeo jer je na njega izašlo manje od 50 odsto birača, ali se 98,2 odsto izašlih izjasnilo protiv obavezujućih kvota EU za prihvat migranata, što funkcioneri vladajuće stranke i vlade ipak tumače kao pobedu.

ORBAN POSLE REFERENDUMA NAJAVIO AMANDMAN NA USTAV: "EU nas ne može prisiliti da primimo migrante"

Vladajuća stranka Fides smatra da joj rezultat daje mandat da se bori protiv migrantskih kvota, a portparol vlade Zoltan Kovač izjavio je da vlada i parlament imaju dužnost da preduzmu akcije na osnovu rezultata referenduma, budući da su građani jasno stavili do znanja šta misle.

"Udeo onih koji odbacuju migrantsku politiku Brisela je značajan", rekao je Kovač, preneo je MTI.

Agencija AFP ocenjuje da ovo predstavlja udarac za mađarskog premijera Viktora Orbana.

U SRBIJI OSTAJE 7.000 MIGRANATA: Ako Mađari odluče, naša zemlja može da bude u problemu, evo i kako

Kako prenosi agencija MTI, biračima koji su čekali u redu ispred birališta, omogućeno je da glasaju i posle 19 sati. Očekuje se da rezultati referenduma budu poznati između 20 i 22 sata.

Šef Nacionalne izborne komisije Andraš Patji izjavio je ranije danas da ne očekuje da će odziv građana biti veći od 50 odsto, koliko je neophodno da bi referendum bio validan.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fides saopštila je da je na referendumu izašlo oko 45 odsto upisanih birača. Štab fidesa Žolt Šemjen izlaznbo oko 45 odsto, javlja RTS.

Zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen je rekao da je Vlada zadovoljna jer je 95 odsto od izašlih birača glasalo protiv evropskih kvota, a to je oko tri miliona i 200.000 građana.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- To će biti velika politička podrška mađarskoj vladi da se bori u Briselu - rekao je Šemjan.

Da bi referendum o odbijanju evropskih kvota bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Anketa javnog mnjenja koju je sproveo mađarski institut Nezpont ukazuje da je 95 odsto glasača odbacilo obavezujuće kvote EU za prihvat migranata.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv evropskih kvota čak i ako referendum ne bude validan, odnosno ako na njega ne izađe više od 50 odsto građana.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

-"Validan referendum bi bio bolji od onoga koji nije validan, ali će u svakom slučaju biti zakonskih posledica zato što smo obećali da ćemo sprovesti ovlašćenje parlamenta da određuje sa kim Mađari žele da žive", naveo je Orban i dodao: "To ćemo uraditi bez obzira na to da li na referendum izađe dovoljno ljudi. Postoji samo jedan uslov: da glasova "protiv" bude bar za jedan više od glasova "za".

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    3. oktobar 2016 | 00:26

    Овако се брани своја држава, а не по диктату ЕУ. Прави патриота, а не као наши (продане душе).

  • Zagondzija

    2. oktobar 2016 | 23:16

    uspio je ite kako ne bitno koliko je izaslo vec ko je izaso zasto je glaso jedan je Orban ne azilantima u evropu!!!!

  • ATIMUS

    3. oktobar 2016 | 07:35

    Ova najezda crnih divljih arapa prema evropi zapecatice EU zbog tvrdoglave neinteligentne nerealne politike nemacke i francuske ....ma koliko neverovatni zvucilo moze se desiti da se napravi nova EU sa Rusijom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA