GORAN JE PROFESIONALNI ISTREBLJIVAČ VAŠKI: Jednom je sedam sati trebio glavu devojke (FOTO)

 
  • 2

- Mislili su da sam neki pedofil ili ludak. Svašta su mi znali reći, jer nisu verovali da postoji neko ko ima volje i živaca baviti se time. Komentara poznanika bilo je raznih. Mnogi su zbijali šale, pa i one najgluplje tipa čistim li i stidne vaši - rekao je Goran Vlah, profesionalni istrebljivač vaški

Goran Vlah je jedini profesionalni istrebljivač vaški u Hrvatskoj, a poslednje nedelje pred početak nove školske godine su period kada ima najviše posla.

Obratite pažnju, selfiji prenose vaške!

Roditelji ga zovu u pomoć, a on dolazi u kuću sa potpunom opremom i za nekoliko sati rešava probleme. On tvrdi da su svake godine vaške sve zastupljenije, kao i da epidemija nije retkost.

Njegova čarobna formula potpuno uništava vaške, ali do nje nije bilo lako doći. Rešenje deluje poprilično jednostavno - on uklanja vaške pomoću vode, sirćeta i regeneratora.

Goran sa sobom u dom klijenta uvek nosi svu potrebnu opremu: specijalnu stolicu kako bi deca bila u odgovarajućem položaju i na odgovarajućoj visini dok radi na njihovoj kosi, sirće, regenerator, posebne češljiće s uskim prorezima kako bi zahvatio uši i gnjide, kopče za kosu… Kako bi sebe zaštitio ima zaštitne papuče, rukavice, obavezno uvek nosi košulju, traku za kosu te ima specijalne naočare sa lampicom kako bi što bolje zapazio te male napasti.

- Prvo je kosu i glavu potrebno dobro pošpricati kombinacijom vode i sirćeta, a nakon toga treba naneti veliku količinu regeneratora koji se zatim dobro utrljava u kosu i teme. A onda počinje pravi posao. Važno je da se kosa koja je čista odvoji od one koja još nije očišćena, jer vaška je insekt i tako se ponaša. Kada se počne oko njih dirati, oni beže na drugu stranu glave, ali regenerator im daje dodatnu težinu zbog koje su puno sporije i doslovno se mogu loviti rukom. Nakon što je glava očišćena treba je samo oprati vodom ili šamponom. Ako je vaški bilo jako puno, recimo stotinjak, onda kažem roditeljima da još jednom sami detetu prođu kroz glavu ili da me ponovno nazovu - objašnjava Vlah.

Nakon što podeli kosu, kreće čišćenje koje traje satima. Češljićem prolazi kroz vlasi kose i vadi jednu po jednu vašku i gnjidu. To radi sve dok ne nađe i poslednju.

Najduže čišćenje je trajalo sedam sati, a radilo se o devojčici koja je imala kosu dužine jedan metar. Dok je najkraće trajalo 15 minuta, jer je u pitanju bila beba od osam meseci.

Kako tvrdi, većina ljudi ne koristi insekticide na pravilan način, misleći da, ako se radi o šamponu, da je dovoljno utrljati malu količinu po glavi. Međutim, na dužu kosu treba ići i do decilitar šampona protiv vaški i potrebno ga je utrljavati i na samu kožu.

Foto: usiignjide.com.hr Foto: usiignjide.com.hr

- Rasplakala se i rekla da ona ne može opet prolaziti kroz to. Odlučio sam uzeti stvar u svoje ruke. Odmah smo odbacili ove kupovne šampone, odnosno insekticide, zbog peruti koju je kćerka od njih dobila prvi put. Seo sam za internet i doslovno satima čitao i pretraživao sve moguće o vaškama i gnjidama. Tako sam otkrio da ih se Meksikanci rešavaju regeneratorom. Pre nekoliko godina u Južnoj Americi zavladala je totalna epidemija, pa su tako od četiri osobe, dve imale vaške. Zbog toga su osnovali i institute koji se bore protiv te napasti, stalno se usavršavaju u njihovom suzbijanju. Počeli su koristiti i eterična ulja - kaže Vlah.

Kaže da je u čišćenju jako delotvoran, ali napominje da je jedan od najvažnijih uslova da čišćenje stvarno uspe taj da se roditelji drže onoga što im kaže. Treba obavezno očistiti sedišta, promeniti posteljinu, usisati svuge gde se u stanu sedi. Potrebno je očistiti svu opremu za kosu, a najbolje ju je staviti u vrećicu i pospremiti preko noći u zamrzivač. Vaške, naime, ne podnose temperaturu nižu od minus 5. Ne podnose ni visoke temperature, pa tako neki rešavaju ovaj problem odlaskom u saunu.

- Mislili su da sam neki pedofil ili ludak. Svašta su mi znali reći, jer nisu verovali da postoji neko ko ima volje i živaca baviti se time. Komentara poznanika bilo je raznih. Mnogi su zbijali šale, pa i one najgluplje tipa čistim li i stidne vaši. No, svi oni, kada se njihov dete nađe u toj situaciji, odjednom promene priču i shvate da pomažem ljudima. Divno je videti tu transformaciju roditelja kada dođem u kuću i kada odlazim. Kada uđem roditelji su očajni, smrknuti, mame ponekad i uplakane. Kada odlazim neopisivo su srećni i zahvaljuju mi. U početku sam im nesvesno na tu zahvalnost znao odgovoriti – nema na čemu i drugi put. Ali, onda sam primetio da se svaki put doslovno ukoče i bojažljivo komentarišu – valjda za time neće biti potrebe. Tako da to više ne govorim - dodao je.

Foto-ilustracija: Flickr/Gilles San Martin, Profimedia/F1 Online Foto-ilustracija: Flickr/Gilles San Martin, Profimedia/F1 Online

Cena tretmana kreće se od 10 do 40 evra, u zavisnosti od dužine kose, ali i broju vaški i gnjida koje se nalaze na glavi. Vlah ih stvarno broji dok ih skida s glave, jer na taj način najbolje može videti koliko dugo su već na nečijoj glavi. Koliko će ih pronaći, naravno, zavisi od toga koliko se dugo čekalo na tretman. Ako je prošlo mesec dana, u proseku pronađe oko 20 vaški i 50 gnjida. Ali, bilo je i slučajeva kada je s glave skinuo više od 250 komada.

- Ne biste verovali, ali sve se više dece zarazi zbog mobilnih telefona. Jedno dete koje je zaraženo vaškama gleda nešto na mobilni telefon, oko glave mu se okupi još nekoliko dečjih glavica i vaške to odmah iskoriste. Primetio sam još jedan problem; vaške su se počele prilagođavati boji kose. Tako će treća generacija vaški koja se izlegne na jednog glavi poprimiti boju kose, video sam ih sve – od skroz prozirnih koje sam skidao s plavih kosa, crvenih sa crvenokose dece do crnih koje su bile u tamnoj kosi - priča Vlah.

Ukoliko želite da saznate nešto više o Gorau Vlahu i njegovom zanimanju, t možete učiniti na njegovoj stranici OVDE.

(Telegraf.rs/ Izvor: telegram.hr)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA