OVO MORATE DA VIDITE: Svečano otvaranje 51. MOKRANJČEVIH DANA! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 2

Pokrovitelji Festivala su Opština Negotin i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Uz šestu Mokranjčevu rukovet, u izvođenju svih učesnika natpevanja i horova Crkve Svete Trojice, Negotinske gimnazije i Srednje muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Negotina, kojima će dirigovati Svetlana Kravčenko, horovođa negotinskog Crkvenog ansambla, danas u 17 sati pred rodnom kućom najvećeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu svečano će biti otvoreni 51. „Mokranjčevi dani“.

Negotin spreman za Mokranjčeve dane (FOTO)

U ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, besedu će ove godine kazivati Episkop toplički Gospodin Arsenije, a goste Negotina pozdraviće predsednik Opštine Negotin Jovan Milovanović.

Koncept ovogodišnjih Mokranjčevih dana, zasniva se na vanvremenskom opusu srpskog muzičkog velikana Stevana Stojanovića Mokranjca čija će dela izvoditi eminentni domaći i inostrani muzički stvaraoci današnjice, po izboru selektorke dr Sonje Marinković.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Odmah po otvaranju Festivala, u 18 sati u galeriji Doma kulture biće otvorena izložba slika Ljubice Cuce Sokić, dok će od 19 sati u sali Doma kulture početi tradicionalno natpevavanje horova uz učešće četiri hora: AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada sa dirigentom Dunjom Deurić, Beogradski madrigalisti sa dirigentom Aleksandrom Brujićem, Beogradsko studentsko pevačko društvo sa dirigentom Danilom Tomićem i hor „Šumatovac” iz Aleksinca sa dirigentom Marijom Zovko. Obavezna kompozicija je Mokranjčev „Akatist“, a nastupe horova ocenjivaće žiri u sastavu: dr Sonja Marinković, muzikolog i selektor Festivala i dirigenti: Tamara Adamov Petijević i mr Miloje Nikolić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U subotu će festivalska publika, imati priliku da uživa u koncertnom izvođenju opere Knez Ivo od Semberija Isidora Bajića u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, dok je nedelja tradicionalno dan za program izvornog narodnog stvaralaštva „Niti tradicije“ koji se održava u Mokranju. Ovom programu prethodiće koncert Niške crkveno pevačke družine Branko sa dirigentom Sarom Cincarević, u crkvi Svete Trojice, u rodnom selu Stevana Mokranjca.

Nedeljno festivalsko veče rezervisano je za atraktivan program plesnog ansambla beogradskog Diksilend orkestra u Domu kulture. Ovaj program je omogućila Delegacija Evropske unije.

Četvrtog dana Festivala u Domu kulture nastupiće hor Angel Manolov iz Sofije, prošlogodišnji pobednik natpevavanja, a zatim i Gudački kvartet Beogradske filharmonijine na maloj sceni bioskopa Krajina.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Utorak je predviđen za naučnu tribinu “Mokranjčevo delo u svetlu savremenih bogoslužbenih i umetničkih elemenata muzike pravoslavnog Istoka”. Predavač će biti dr Bogdan Đaković, muzikolog, kao i za promociju dokumentarnog filma “Dovoljno za besmrtnost”, čiji su autori Ana Đorđević, Bojana Radovanović, Miloš Bralović i Stefan Savić. Prava poslastica za festivalsku publiku biće i komad sa glumom pevanjem i plesom, „Male tajne“ Gorana Markovića, od 20 sati na sceni Doma kulture.

Festival će zatvoriti hor i simfonijski orkestar RTS-a sa dirigentom Bojanom Suđićem.

Foto: Promo Foto: Promo

Tradicionalno, biće organizovani i prateći programi koji će sadržajno i tematski obogatiti festivalski program kroz likovnu, književnu, etno i folklornu umetnost, koja je takođe inspirativno oslonjena na ime i delo našeg najznačajnijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Posebnu zanimljivost festivala i ove godine predstavlja program Klasika u 11, koji će svakodnevno na otvorenom, u paviljonu gradskog parka u Negotinu izvoditi učesnici programa Mokranjčevih dana.

Pokrovitelji Festivala su Opština Negotin i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA