Patrijarh Irinej prvi put u poseti Hrvatskoj

 
  • 1

Prvi put Zagreb će posetiti ceo Sveti arhijerejski sinod SPC, a patrijarh će imati susrete s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i kardinalom Josipom Božanićem

Patrijarh srpski Irinej boraviće od 7. juna u dvodnevnoj poseti Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, gde će u Zagrebu prisustvovati otvaranju nove zgrade Srpske pravoslavne opštine i duhovnog centra, objavljeno je na sajtu te mitropolije.

Kako su preneli zagrebački mediji, prvi put Hrvatsku će posetiti ceo Sveti arhijerejski sinod SPC, a patrijarh će, kako se navodi, tom prilikom imati susrete s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i kardinalom Josipom Božanićem.

- Patrijarh dolazi da posveti Hram Svetog Save, u okviru novosagrađene zgrade gimnazije ''Kantakuzine Katarine Branković'' i duhovnog centra na Svetom Duhu u Zagrebu - rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan (Pavlović).

Mitropolit je kao posebno važno naveo uspostvljanje dobrih odnosa SPC i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s "mrtve tačke" posle ratnih zbivanja.

Mitropolit Jovan je zagrebačkom "Večernjem listu" kazao da Crkva može da pomogne poboljšanje društvenih odnosa, posebno u teškim vremenima.

(I. M. / Tanjug)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velko

    1. jul 2013 | 09:14

    Iskreno se nadam da će domaćinima uručiti spiak i fotografije svih uništenih pravoslavnih hramova tokom Ii Svetskog rata i građansko separatističkog sa zahtevom za obnovu iz fondova EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA