DŽINOVSKI KAZAN RIBLJE ČORBE: E, ovo SIGURNO niste videli nikada u životu! (FOTO)

  • 2

Masovna gozba koja je održana na gradskom trgu Slobode u Zrenjaninu na kojoj je služena riblja čorba kuvana u kotliću od hiljada litara, privukla je hiljade posetilaca koji su imali priliku da probaju gastro specijalitet spremljen na poseban način.

Više hiljada porcija iz džinovskog kazana primamilo je ljubitelje ovog ribljeg specijaliteta.

Majstori svoga zanata kuvari Nenad Živanović i Husta Laslo bili su zaduženi za pripremu ovog tradicionalnog jela u okviru manifestacije „Zlatni kotlić- Memorijal Đura Farkaš“. Višečasovnom kuvanju ovoga jela prethodila je i duga priprema, pričaju nam gastro majstori:

- Za pripremu džinosvke riblje čorbe utrošeno je preko 200 kilograma ribe, isključivo šarana. Za dobru riblju čorbu potrebno je i dosta povrća te smo za ovu priliku iseckali 8 kilograma paprike i čak 90 kilograma luka, kaže nam Živanović.

Pomoćni kuvar Laslo, dodaje da je za dobru riblju čorbu potrebno i višečasovno kuvanje, pa su ovu čorbu kuvali više od pet sati kako bi se dobila svoj konačni ukus, ali i miris.

Foto: Marjan Ivanić Foto: Marjan Ivanić

Pored džinovskog kazana u okviru manifestacije "Zlatni kotlić“ učestvovalo je oko 20 ekipa koje su došle iz različitih mesta širom Vojvodine kako bi se nadmetali u kuvanju najukusnije riblje čorbe. Učesnici su imali nešto više od sat vremena za pripremu ovoga jela.

Najukusniju riblju čorbu pripremila je ekipa Radovana Subina iz Kikinde, dok su drugo i treće mesto osvojili Nebojša Barać iz Ečke i Janoš Kalai – udruženje “Da se ne zaboravi” iz Kikinde. Pobednik je nagrađen sa sedam dana boravka u mađarskoj banji Morahalom.

Miroslav Dejković, direktor ribarskog gazdinstva “Ečka” kaže da je za ovu manifestaciju obezbeđeno više stotina kilograma najkvalitetneg šarana kako bi se spremila ukusna riblja čorba, te i da će porcija biti dovoljno za sve posetioce u okviru „Zlatnog kotlića“ a i Dana piva.

Poslednji put sličana gozba na kojoj je prisustvovalo više hiljada posetilaca pripremljena je pre 25 godina kada se pekao vo ispred Gradskog stadiona, povodom ulaska Proletera u Prvu fudbalsku ligu.

A da je džinovska riblja čorba čiji se miris širio kilomterima van grada, nadmašila svako takmičenje potvrdili su nam i majstori, oni kažu da se nikada slasnije nije jelo.

(Dragana Starčević)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daka

    24. avgust 2016 | 13:38

    Bilo bi super svakog dana kuvati ovako nesto i podeliti sirotinji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA