PRVA SVETSKA BUNGURIJADA ODRŽAVA SE U SRBIJI: Ovde ćete moći da jedete CARSKO JELO BESPLATNO!

 
 ≫ 
  • 0

Za prijatelje i goste sa raznih strana sprema se doček za pamćenje - bogat kulturno-umetnički program i obilna srpska trpeza, a za sve goste i namernike, gozba će biti besplatna

U Vujetincima, je u pripremi "Prva Svetska Bungurijada", koja će se održati 10. septembra, i u čiju se organizaciju uključilo celo selo.

MLEKAR ŽELJKO JE KUPIO CELO SELO: Pretvara ga u pašnjake, ovo je njegova ideja!

Za prijatelje i goste sa raznih strana sprema se doček za pamćenje - bogat kulturno-umetnički program i obilna srpska trpeza. Za sve goste i namernike, gozba je besplatna, piše portal "zlatarinfo.rs".

Dugo se šuškalo i šaputalo u potaji, a onda je vest pukla kao grom iz vedrog neba. Vujetinčani su odlučili da iz čamotinje izađu u svet i pokažu da postoje i da, itekako, mogu da budu dobri domaćini. Za početak priče o "izlasku u svet", 10. septembra ove godine Vujetinčani organizuju prvu Bungurijadu, manifestaciju koja bi po njihovom planu prerasla u tradicionalno druženje i takmičarsko nadmetanje u spremanju starovremenskih jela, među koje spada i bungur.

Ovo zdravo i ukusno jelo, sada gotovo potpuno zaboravljeno, nekada je bilo sastavni deo inače bogate srpske trpeze. I odlučili su i to, da kao pravi Srbi, ovom prilikom sve posetioce, bez obzira na njihov broj, ugoste o svom trošku. Garantuju da tog dana u Vujetincima, nevelikom selu pod Ostricom, niko neće ostati gladan, a bogami, ni žedan. Već je dogovoreno ko će kuvati bungur, ko kupus i pasulj u zemljanom loncu, a ko priložiti pečeno prase ili jagnje. Kolača i pita, kažu, biće u izobilju. Zaduženja su već podeljena i ozbiljne pripreme za taj veliki saborski dan su počele.

Printskrin: YouTube/Proper Tasty Printskrin: YouTube/Proper Tasty

– Na ideju da i mi organizujemo neku svoju "jadu", i o svom trošku, došao sam razmišljajući o tome kako smo u staro doba na kućnom pragu sa radošću dočekivali goste i namernike i kako smo nekad zaista jeli dobru i zdravu hranu, za razliku od ove današnje, pune nekakvih aditiva – kaže Radomir Stojić, do pre neku godinu profesor fizike na Vojnoj Akademiji, vlasnik inače dobro održavanog porodičnog imanja u Vujetincima, i dodaje:

– Sela su nam odavno zamrla, sve je manje mladih, pa smo se svi nevoljno uhvatili u korak sa vremenom. Svi negde žure, jede se u hodu i onako s nogu. I uglavnom, jede se industrijski proizvedena hrana. Kao da smo zaboravili nekadašnju srpsku trpezu. A dobro se zna i pamti da je porodični ručak od pamtiveka u nas obilovao, uz neprskane plodove voća i povrća, i raznim đakonijama i ukusnim jelima u koje spada i bungur – naveo je organizator.

KAKO SE SPREMA BUNGUR

Bungur je već zaboravljeno, "carsko jelo", koje se sprema od prekrupljene pšenice i sa dodatkom svega što ima u kući. Obično je to sir i kajmak, može i piletina ili neko drugo meso. A svega toga odvajkada je bilo u srpskim kućama. I oni siromašniji koji su nadničili i oskudevali u odeći i obući, na hrani nisu štedeli. Dobar srpski domaćin je znao da se teški poslovi ne mogu raditi bez dobre hrane i solidarne pomoći komšija i rođaka.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA