"TO NIJE NASILJE, ON JE UDARIO SVOJU ŽENU": Da li je u Srbiji normalno da vas dečko - MALO OŠAMARI?

 
  • 68

- Naše društvo generalno toleriše nasilje od strane muškarca. Od žene se u društvu takvo ponašanje i ne očekuje. Čak se sve češće mogu čuti komentari tipa: "To nije nasilje, on je udario svoju ženu", čime se podržava stav da je normalno da muškarac digne ruku na ženu - upozorava Pavlović

Statistika u Srbiji je poražavajuća - u Srbiji je od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 18 žena, a šamar je postao "kao dobar dan". Narod je toliko oguglao na to da kad na ulici vide da muškarac maltretira ženu, niko ni ne reaguje! Stručnjaci smatraju da će partnerskog nasilja biti sve više jer je nezadovoljstvo među ljudima načinom života naraslo.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra kaže da se šamar više ne prepoznaje kao nasilje i da "normalizovana pojava".

- Naše društvo generalno toleriše nasilje od strane muškarca. Od žene se udruštvu takvo ponašanje i ne očekuje. Čak se sve češće mogu čuti komentari tipa: "To nije nasilje, on je udario svoju ženu", čime se podržava stav da je normalno da muškarac digne ruku na ženu - upozorava Pavlović.

U 2016. UBIJENO 17 ŽENA: APEL da se prijave nasilnici kako bi se spasli NEDUŽNI ŽIVOTI!

Ona još skreće pažnju na to da je šamar nedopustivo i zakonski kažnjivo ponašanje i da "gde je jedan šamar, tu je još mnogo njih".

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Prema rečima psihologa Aleksandra Šibula, šamar nije postao normalna pojava, ali jeste učestalija usled rastućeg nezadovoljstva među ljudima.

IZMENA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Seksualno uznemiravanje i proganjanje biće - NOVA KRIVIČNA DELA!

- Šamar je deo psihopatološkog ponašanja. Neko je agresivan jer je bio maltretiran kao dete, pa sad ima potrebu da to vrati kroz partnerski odnos. Drugi razlog je rastuće nezadovoljstvo  usled čega je slaba kontrola agresije koju iskaljujemo najčešće na najbližima jer tu nemamo snažnu socijalnu ulogu kao u poslu - objašnjava Šibul.

Šamar, ma kako bio "mali" nije prihvatljiv iz nekoliko razloga, tvrdi psihoterapeut Zoran Milivojević.

Ptinskrin: Youtube/Život sa Aromom Ptinskrin: Youtube/Život sa Aromom

- Prvi je što je to istovremeno i nasilje i pretnja nasiljem - "većim" šamarom ili drugom vrstom udaraca. Drugo, iako je razumno telesno kažnjavanje dece prihvatljivo, decu nikada ne treba ošamariti ili udariti po glavi. Šamar je istovremo i ponižavanje druge osobe, jer se povređuje ono što je Vladeta Jerotić nazvao "dostojanstvom glave" - navodi Milivojević i dodaje:

JOŠ JEDNA ŽENA PREMINULA POŠTO JE MUŽ PREBIO: Srce Biljane J. nije izdržalo!

- Kada devojka ili mladić pristane na "mali" šamar, on je nesvesno napravio psihološki ugovor sa drugom osobom da je takvo ponašanje u redu i dao joj dozvolu da to ponovi i u nekoj drugoj situaciji. Zato je važno reagovati veoma oštro i zabraniti takvo ponašanje ili čak raskinuti odnos sa osobom koja je sklona da šamara u konfliktnim situacijama - zaključuje ovaj psihoterapeut.

(Slađana Vasić)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bubi

    29. avgust 2016 | 00:01

    Ako vas parner udari jednom, udariće vas i drugi i treći ... put Šamar, udarac bilo gde. Nema razlike u ponavljanju. Lokalitet je stvar stepena poniženja i nemoći partnera

  • Alien resurrection doctor

    28. avgust 2016 | 23:59

    Ima vrsta sexa u kojoj se ljudi vezuju čeličnim lisicama I biju lancima buzdovanima pendrekom I čakljama a ponekad se udaraju kaišem I metalnom šipkom necete mi verovat ali živa istina

  • Ja bre

    29. avgust 2016 | 07:23

    Udariti zenu je kao i udariti nemocnog psa.svaka zena je nemocna da se brani....a one imaju srce takpdje kao i muskrci...kada zena zaplace od muzevljeve ruke to je nesto najzalosnije na svetu...iako ona mozda mnogo blebeće...ili vam ogrebe auto...ili bilo sta....to je zivo bice bez kojeg ni vi nebiste postojali...protiv samara sam cak i ako vas prevari...pa budite mangupi pa pokazite dostojanstvo...jer je ona u prevari sebe isprljala...samarom samo pokazujete vasu slabost....niko ne zasluzuje da place zbog bolova i udaranja...ne ide?ostavite je....prevarila vas?neka je nek ide...druga ce doci...previse je volite?nema sta nemoze ljudsko srce da izdrzi i prevazidje...pa cak i iz svega toga ojacano izadje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA