Kimov brat: Severna Koreja srlja u propast

 
  • 1

Kim Džong Nam smatra da je vojska postala toliko moćna da će uskoro preuzeti kontrolu nad zemljom

Najstariji brat novog severnokorejskog vođe  Kim Džong Nam kaže da će reforme koje su potrebne da bi se izbegao ekonomski kolaps privrede zemlje dovesti do kraja njenog staljinističkog režima, navodi se u knjizi koja će biti objavljena ove nedelje.

Kim Džong Nam, polubrat "velikog naslednika" Kim Džong Una, koji je preuzeo vlast u izolovanoj komunističkoj zemlji nakon smrti njihovog oca prošlog meseca, kaže da je vojska postala toliko moćna da će uskoro preuzeti kontrolu nad zemljom.

Kimova predviđanja i razgovore o njegovom dosadašnjem životu objavljuje u knjizi "Moj otac Kim Džong Il i ja" Jođi Gomi, japanski novinar koji kaže da je izgradio prijateljstvo sa Džong Namom posle njihovog susreta u Pekingu 2004.

- Severna Koreja je veoma nestabilna - rekao je Džong Nam Gomiju, koji ga je intervjuisao prošle godine u kineskom Makaou, gde je najstariji sin preminulog vođe živeo poslednjih godina.

- Moj otac je vladao zemljom uz podršku vojske, ali je moć vojske postala previše velika. Ukoliko prenos vlasti završi neuspehom vojska će pokazati pravu silu i rukovoditi zemljom. To je sigurno - kazao je Džong Nam.

U knjizi zasnovanoj na razmeni imejlova i intervjua, Džong Nam je rekao da je državna privreda Severne Koreje, koja je u rasulu, suočila režim s dilemom.

On, takođe, tvrdi da će njegov neiskusni brat Džog Un, koji ima 28 godina, biti verovatno samo simbol koji će iskoristiti vladajuća elita da bi sačuvala vlast.

- Verovatnije je da će postojeća vladajuća elita preuzeti svu vlast mog oca, zadržavajući mladog naslednika kao simbol - dodao je Džong Nam, preneo je AFP.

Džong Nam je živeo praktično u egzilu u Kini tokom poslednjih godina nakon, što je zbog avanturističkog života i pokušaja da sa lažnim pasošem uđe u Japan pao u nemilost i izgubio sve šanse da nasledi oca.

Džong Nam nije direktno odgovorio na pitanje da li je prisustvovao sahrani svog oca, ali su japanski mediji objavili da je on posetio Pjongjang nakon što je saznao za smrt oca.

Gomi piše da Džong Nam može još uvek da u svoje ruke uzme vlast u tajanstvenoj državi uz pomoć Pekinga, koji strahuje da bi kolaps režima poslao milione gladnih stanovnika Severne Koreje preko granice i izazvao nuklearni haos na poluostrvu.

(Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    17. januar 2012 | 12:06

    Kimov brat: Severna Koreja srlja u propast http://t.co/XthEIuGu #svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA