Ovo su 3 stvari zbog kojih Putin voli Erdogana, ali i 3 zbog kojih ne želi očima da ga vidi (FOTO)

 
  • 4

Pomirenjem će i Turska i Rusija mnogo dobiti, ali neće sve biti med i mleko

"Erdogan i Putin zaljubljeni par" - vikala bi mala deca na ulici da nemaju pametnijeg posla, ako bi htela da opišu današnji susret dvojice, mesecima smrtno posvađanih državnika u Sankt Peterburgu.

Erdogan: Neka EU i SAD gledaju svoja posla

Rusija je, rekao je ruski lider, “spremna da obnovi ekonomsku saradnju i ostale odnose s Turskom”, a turski čelnik izrazio mu je zahvalnost izjavom “kako je njegov poziv odmah nakon puča bio vrlo dobrodošao”.

Poseta turskoga predsednika Erdogana Rusiji njegov je prvi odlazak u inostranstvo nakon neuspešnog vojnog puča u Turskoj 15. jula, i ujedno njegov prvi susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon ozbiljnog zahlađenja odnosa dve države prošle godine kada je Turska srušila ruski avion na sirijskoj granici.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vreme posete nije slučajno. Održava se tokom iznimnog zahlađenja odnosa Ankare i Zapada, prvenstveno zbog kritika koje Zapad upućuje turskoj vrhuški zbog masovne čistke “pučističkih, gulenovskih” elemenata u zemlji - što je činjenica koju će Rusija, evidentno je, iskoristiti kako se i nadala. U svakom slučaju, njihov je susret vrlo važan.

Svađa do koje je došlo krajem prošle godine rezultirala je veoma teškim rečima i optužbama, a zatim i potpunim prekidom političkih te drastičnim ograničenjem ekonomskih odnosa. Rusija je uvela sankcije Turskoj, obustavila letove, “zabranila” odlazak na godišnji odmor u Tursku i tražila izvinjenje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Do laganog otopljavanja odnosa došlo je nakon višemesečne tišine, kada je Kremlj objavio da se Erdoğan izvinio za rušenje aviona te izrazio “žaljenje i saučešće porodici pilota koji je u tom incidentu poginuo”. Zauzvrat je Putin nakon pokušaja puča 15. jula izrazio podršku Erdoğanu, suzdržavajući se od kritika na račun turske čistke političkih protivnika i državnog i vojnog aparata.

Razlog zbližavanja je dvostruk i vrlo jednostavan: obe zemlje su otuđene od Zapada i ekonomski veoma zavisne jedna od druge - na kocki je previše novca i već dogovorenih (pa suspendovanih) projekata.

Da će se Turska upustiti u svojevrsnu romansu s Rusijom, jasno je dao do znanja i sam turski predsednik. Pre puta u Sankt Peterburg Putina je opisao kao “prijatelja” s kojim “želi otvoriti novu stranicu u odnosima”. Reč je, dodao je, o ponovnom “rođenju” odnosa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Posetu doživljavam kao prekretnicu u našim bilateralnim odnosima - izjavio je Erdoğan za rusku novinsku agenciju Tas, a razloge zašto to čini pobrojao je, doduše indirektno, u intervjuu za Le Monde u ponedeljak.

Erdogan zamera Zapadu mnogo toga oko njegovih reakcija na pokušaj puča (nešto i s pravom jer se zaista radi o demokratski izabranoj turskoj vladi, iako pritom zaboravlja svoj deo odgovornosti - višegodišnje stremljenje autokratiji).

- Zapadni svijet nije u skladu s vrednostima koje zagovara. Umesto da pokažu empatiju, zapadne vođe su reagovale suprotno. To nas rastužuje i neprihvatljivo nam je - poručio je Erdoğan. Pritom je optužio EU za neiskrenost te zapretio da će, karikirano, odvrnuti migrantsku pipu ako ne bude liberalizacije viznog režima. Okomio se i na posetu američkog državnog tajnika Džona Kerija Turskoj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Prekasno je. Šta još Amerikanci hoće? Njihov strateški saveznik se suočava s pučem i njima treba 45 dana kako bi poslali nekoga ovamo? To je šokantno - grmio je Erdogan, a zatim “udario” EU - i ionako jadnu perspektivu turskog članstva - u stomak izjavom kako turski narod ima pravo odlučiti hoće li uvesti smrtnu kaznu ili ne.

Pomirenjem će i Turska i Rusija mnogo dobiti, ali neće sve biti med i mleko. Oko nekih stvari, primera radi Sirije, teže će postići dogovor.

Dobre vesti su one na planu energetike, turizma, izvoza i uvoza i novih investicija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naime, samo dva meseca pre incidenta zbog rušenja aviona Rusija i Turska su postavile cilj povećanja međusobne trgovine na 100 milijardi dolara do 2023. godine. Ti planovi bili su u suštoj suprotnosti sa stvarnošću, imajući u vidu da je turski izvoz u Rusiju pao za 60,5 posto u prvih šest meseci ove godine.

Trpeo je i turizam: broj Rusa koji su putovali u Tursku ove se godine smanjio čak 87 posto. Zapeo je i projekt Turskog toka, plinovoda kojim bi se ruski plin preko Crnog mora i Turske dopremao u jugoistočnu Europu, ali i prve turske nuklearke koju je trebalo da grade Rusi.

Sve je to, smatra se, sada mačji kašalj za dvojicu moćnika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Teže će biti razgovarati o Siriji, uprkos pomirljivom i nadobudnom Erdoganovu stavu uoči posete kada je govorio “da je primarni faktor mira u Siriji upravo Rusija” te da bi “Rusija i Turska trebalo zajednički da reše problem u Siriji”.

Iza tog tepanja stoje neumoljive činjenice: Rusija se u Siriji bori uz sirijski režim (protiv, tvrdi Moskva, terorista), dok je Turska članica SAD-om predvođene koalicije protiv IS-a (iako joj se prigovara da “borbu protiv IS-a” koristi za obračun s njoj omraženim kurdskim snagama). No, možda se, rekli bi neki, i ne moraju složiti baš oko svega i s apsolutno svima, nego samo oko onoga što će poslužiti njihovim trenutnim geopolitičkim ciljevima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oko čega su se Erdogan i Putin dogovorili

1. Energetski projekti

Gradnja prve turske nuklearke u suradnji s Rusima, što je projekt vrijedan 25 milijardi dolara, te Turski tok, plinovod koji bi ruski plin trebao dovoditi preko Turske u jugoistočnu Europu.

2. Turizam

"Spremni smo ugostiti naše ruske prijatelje u Turskoj", poručio je Erdoğan, navodeći kako nakon 15. jula u Turskoj nije stradao nijedan turista.

3. Obnova trgovinskih odnosa

Turski izvoz u Rusiju u prvoj polovini ove godine smanjio se na 737 miliona dolara, što je 60 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Turska se veseli ukidanju sankcija za uvoz njihova voća i povrća.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oko čega se dvojica moćnika neće složiti

1. Sirija

Turska i Rusija podupiru suprotne strane u Siriji. Turska ne voli sirijski režim Bašara al-Asada kojega Rusija podržava, a Rusija, pak, optužuje Ankaru da podržava islamističke pobunjeničke skupine, od kojih neke smatra i teroristima.

2. Kurdi

Ankara prezire Kurdistansku radničku partiju (PKK) i optužuje Rusiju da ih finansijski podržava i naoružava.

3. Uticaj na Kavkazu i Crnom moru

Turska se razljutila zato što je Rusija aneksirala Krim i optuživala je Moskvu da krši prava krimskih Tatara koji imaju bliske odnose s Turskom.

(Telegraf.rs / Jutarnji.hr)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dado-?

    10. avgust 2016 | 18:00

    Licimuri. Dva najobicnija prevrtljiva diktatora kojima je samo bitno da su na vlast. Ovaj Putin je zaslijepljeni egocentrik koji rusku sirotinju (koji su ogromna vecina) vodi u goru propast nego sto je to radio Staljin. Srbi, prijatelj vaseg neprijatelja je i vama neprijatelj, ako vise kapirate.

  • Miki

    10. avgust 2016 | 18:19

    Idealan su par,nema sta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA