OTROVALI STE SE HRANOM? Evo UPUTSTVA kako da ZARADITE VELIKE PARE od toga!

 
 ≫ 
  • 1

- Proizvođača možete tužiti samo ako je proizvod bio neispravan u trenutku proizvodnje. To može veštačenjem da se dokaže. Građanin treba da sačuva materijalne dokaze o kupovini namirnice ili račun iz restorana - rekao je advokat Nebojša Avlijaš

Ukoliko ručate u restoranu ili kupujete prehrambrene proizvode u prodavnicama, a ispostavi se da su neispravni i da su vam izazvali stomačne probleme, možete dobiti odštetu od nekoliko stotina hiljada dinara.

Međutim, nije dovoljno samo da tužite odgovornog, već i da sačuvate neki dokaz, a to je svakako fiskalni račun. Bez fiskalnog računa, upozoravaju stručnjaci, možete dobiti kontratužbu.

- Proizvođača možete tužiti samo ako je proizvod bio neispravan u trenutku proizvodnje. To može veštačenjem da se dokaže. Građanin treba da sačuva materijalne dokaze o kupovini namirnice ili račun iz restorana, kao i medicinsku dokumentaciju. Veštačenjem medicinske dokumentacije dokazuje se veza između tegobe kod građanina i konzumiranog proizvoda - kaže za beogradske medije advokat Nebojša Avlijaš.

On objašnjava da visina odštete nije uvek ista i da zavisi od nekoliko faktora.

Ovu hranu NI POD RAZNO ne smete da jedete po vrućini!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Strah za život koji se opravdano pojavljuje odšteta iznosi od 50.000 do 100.000 dinara, a ista sume odštete propisana je i za fizički bol koji je trajao od trovanja pa do konačnog medicinskog zbrinjavanja. Ukoliko je trovanje hranom masovno, to je krivično delo koje se goni službenim putem - dodao je.

Potpredsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Zoran Nikolić kaže da građanin treba da dokaže daje trgovac stavio neispravnu robu u promet, a to nije lak zadatak. Potrebno je prvo da ode kod lekara, koji će izdati potvrdu da je ta pokvarena hrana bila uzrok zdravstvenog problema.

Ovo nikako ne smete da jedete pre nego što skočite u reku, more, bazen ili jezero!

- To se utvrđuje na osnovu sadržaja iz želuca i uzorak se šalje u laboratoriju. Kad se nabavi dokaz, onda sledi angažovanje dobrog advokata, od kog zavisi koliku će odštetu dobiti - naglasio je on i istakao da je važno da građani poseduju dokaz kako u suprotnom ne bi dobili kontratužbu.

Foto: T NOW Foto: T NOW

Ovo su sigurni simptomi da imate trovanje hranom: grčevi, dijareja, temperatura, mučnina i groznica, prekomerno lučenje pljuvačke, suzenje očiju. Prvi znači javljaju se u roku od 24 do 48 sati nakon konzumiranja pokvarenog proizvoda.

Ovih 5 jela nikako ne smete da podgrevate!

Ukoliko imate bilo koji od simptoma, odmah pozovite lekara, a u međuvremenu pijte mnogo vode.

(Telegraf.rs)

Video: Potpukovnik Džefri Masmen, direktor državnog partnerskog programa Nacionalne garde Ohaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA