SKANDAL: Kao fotografiju masakra u Siriji, BBC objavio sliku iz Iraka iz 2003!

 
  • 1

Autor fotografije Marko di Lauro smatra da je slika iskorišćena namerno - u propagandne svrhe

Nakon što je u medijima eskalirala vest o masakru u sirijskom naselju Houla, britanska novinska agencija objavila je fotografiju na kojoj je prikazano mnoštvo tela koja su prekrivena belim čaršavima, da bi se ubrzo nakon toga ispostavilo da ta fotografija nema veze sa Houlom, niti Sirijom. Autor fotografije Marko di Lauro kaže da je fotografija snimljena 2003. u Iraku, prenosi "Dejli mejl".

- Skoro sam pao sa stolice kada sam video da je BBC moju fotografiju iz Iraka predstavio kao žrtve masakra u Houli- prokomentarisao je on, vidno uznemiren.

Ispod fotografije objavljene na stranicama BBC-a je stajao tekst: "Fotografija od aktivista. Veruje se da ova slika - koju nismo u mogućnosti da nezavisno verifikujemo - prikazuje tela ubijene dece u Houlu pred pogreb."

U stvarnosti, fotografija je snimljena 27. marta 2003, u Iraku. Na slici su se nalazili prekriveni kosturi nađeni u pustinji južno od Bagdada. Autor fotografije je Marko di Lauro, a fotografija je bila izložena na njegovoj veb stranici. Lauro često sarađuje s kompanijom "Geti Imidžis".

- Ono što me najviše čudi jeste činjenica da jedna uvažena novinska organizacija kao BBC ne proverava vlastite izvore i spremna je da objavi fotografije koje može da pošalje bilo ko: aktivisti, građani ili neke treće osobe. Slika se iskoristila namerno, u propagandne svrhe.

Rečenica "nismo u stanju da proverimo" postala je bukvalno "zaštitni znak" izveštavanja zapadnih mejnstrim medija po pitanju sirijske krize.

(B. Tasić)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA