USKORO I SMEDEREVSKA SELA U ORGANIZOVANOM IZNOŠENJU SMEĆA: Svako selo - po jedna deponija (FOTO)

 
  • 1

- Anketirali smo meštane, raduje to što su oni "za", ali moraju da shvate da i ta usluga mora da se plati - kaže Jasna Avramović

Nema sela koje nema bar jednu divlju deponiju. Izuzetak nisu ni smederevska, u to se uverila i gradonačelnica Smedereva, Jasna Avramović, koja sa svojim mobilnim timom, drugi mesec zaredom, svaku sredu provede u jednoj seoskoj mesnoj zajednici.

- Jedan od najvećih komunalnih problema koji imaju sela, ne samo na području Smedereva, jesu divlje deponije smeća. Za dalji prosperitet sela značajno je ne samo to što su autonomni bunari ušli u sistem održavanja JKP "Vodovod", na redu je rešavanje problema organizovanog iznošenja smeća. Anketirali smo meštane, raduje to što su oni "za", ali meštani sela moraju samo da shvate da i ta usluga mora da se plati - kaže Jasna Avramović, upitana da prokomentariše odziv građana.

U JKP "Čistoća" pokrenuli su rešavanje tog problema, tako da će uskoro i seoske mesne zajednice biti obuhvaćene sistemom organizovanog prikupljanja, iznošenja i odlaganja komunalnog otpada. Petar Disić, zamenik direktora "Čistoće" kaže:

- Procenjuje se da ćemo u selima opsluživati oko 15.000 novih korisnika usluga, dok ih u gradskim i prigradskim mesnim zajednicama ima oko 20.000. Mi možemo da krenemo sa uklanjanjem seoskih deponija komunalnog otpada tek kada uključimo sela u sistem redovnog iznošenja smeća. Što se tiče cena iznošenja smeća, držaćemo se našeg cenovnika, a mesečni račun za dvosobni stan iznosi nekih 250-260 dinara.

Foto: Promo Foto: Promo

Sa povećanjem broja korisnika usluga u JKP "Čistoća" povećaće se i obim posla, što će usloviti i potrebu za novim radnicima, ali i preraspodelu posla unutar preduzeća.

SMEDEREVO: Kubik vode košta koliko i flaša piva (FOTO)

- Često ponavljam kako imamo manjak radnika, a višak zaposlenih. Kao i sva druga javna komunalna preduzeća uradićemo sada novu sistematizaciju radnih mesta, a pošto je nama iznošenje smeća, čišćenje i pranje ulica osnovna proizvodna delatnost i osnovni izvor prihoda, nekim radnicima biće ponuđen prelazak u direktnu proizvodnju. Ukoliko to ne budu hteli, moraćemo da im se zahvalimo na saradnji, uz otpremnine i sve drugo što im pripada po zakonu - kaže Petar Disić, zamenik direktora "Čistoće".

Foto: Promo Foto: Promo

Gradonačelnica Smedereva ima predlog kako pomoći voćarima čiji je rod "obrao" grad (FOTO)

JKP "Čistoća" ima oko 200 radnika koji održavaju čistoću grada koji ima više od 100.000 stanovnika.

EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović o jedinstvenoj akciji u Srbiji (FOTO)

- To je vrlo teško, ali uspevamo nekako da se izborimo, s tim da moramo da preduzmemo još neke mere, kako bi se znalo šta se sme, a šta ne u preduzeću - kaže Disić.

Pogledajte i TNOW prilog sa Avalskog tornja, odakle puca pogled na pola Srbije:

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA