Proglašeni DOBITNICI festivalskih nagrada na trećem pozorišnom festivalu TEATAR U TVRĐAVI!

 
  • 0

Predstava "Julije Cezar" proglašena za najbolju, a nagrada "mlada nada" pripala je Matiji Živkoviću

Na konferenciji za novinare, održanoj u Plenumskoj sali, proglašeni su dobitnici festivalskih nagrada na trećem pozorišnom festivalu "Teatar u Tvrđavi".

Gradonačelnica Smedereva ima predlog kako pomoći voćarima čiji je rod "obrao" grad (FOTO)

Iako je protokolom bilo predviđeno da laureatima nagrade uruči gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, zbog obaveza i godišnjih odmora nagrade će biti dodeljene u oktobru na početku nove pozorišne sezone 2016-2017.

Po oceni stručnog žirija, u sastavu Dragana Dimić predsednica,dramska umetnica, Nina Janković i dramski umetnik Miodrag Radonjić, najbolja predstava održana u Malom gradu smederevske Tvrđave na trećem pozorišnom festivalu Teatar u Tvrđavi je predstava Julije Cezar u produkciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

Nagrada „mlada nada“ biće dodeljena Matiji Živkoviću za ulogu Smrdonje u predstavi "Magareće godine" u izvođenju pozorišta Boško Buha iz Beograda u režiji Marka Manojlović.

Foto:  Nenad Živanović Foto: Nenad Živanović

Po oceni publike, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Sergeju Trifunoviću za ulogu Bruta u predstavi Julije Cezar.

Glumačka ostvarenja večeri na osnovu glasova publike: Ivan Đorđević za ulogu Galija Geja u predstavi „Čovek je čovek“ (epizoda 2) u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović iz Zrenjanina u režiji Anđelke Nikolić; Marko Grabež za ulogu Duleta Dabića u predstavi „Magareće godine“ u izvođenju pozorišta „Boško Buha“; Goran Jevtić, za ulogu Garija Rodžera u predstavi „Iza kulisa“, u izvođenju Narodnog pozorišta „Boško Buha“; Sergej Trifunović za ulogu Bruta u predstavi „Julije Cezar“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenović; Ljubiša Barović, za ulogu Nazadnog i Ciganina-Roma u predstavi „Kafanica, sudnica, ludnica“ u izvođenju Šabačkog pozorišta, režija Miroslav Trifunović; Marko Živić, za ulogu dr Mihajla Radića u predstavi „Valjevska bolnica“ u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, u režiji Slavenka Saletovića.

Foto:  Nenad Živanović Foto: Nenad Živanović

Obrazloženje nagrade "Mlada nada": Matija Živković se temeljnom analizom i radom u ulozi Smrdonje u predstavi Magareće godine za nijansu istakao svojom igrom u gotovo svim segmentima glumačkog izraza. Bez obzira na opasnost da se u glumačkim sredstvima pretra, u ulozi sa govorno manom Matija se filigranskim pristupom izborio da pronađe pravu meru koja je izrodila izuzetnu duhovitost i neodoljivi šarm.

Obrazloženje nagrada "Najbolja predstava": Predstava Julije Cezar sjajnom glumačkom igrom i izborom rediteljskih postupaka ostavlja snažan utisak. Utisak koji publiku ne ostavlja ravnodušnom ni posle predstave. Uspeh predstave je i zapažanje da nije lokalizovana, odnosno da je forma Šekspirovog klasika netaknuta i razumljiva u bilo kom trenutku, društvu i delu sveta. Ono što dodatno ističe ovu predstavu u odnosu na druge u ovogodišnjoj selekciji je činjenica da je tekst star četiri i po veka na perfektan način rastumačen publici.

Presek jučerašnjih vesti pogledajte ovde:

(Vesna Ristić)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA