35. SIMPOZIJUM "TERRA": Dragulj svetske vajarske umetnosti na prostoru Kikinde (FOTO)

 
  • 0

Skulpture su postavljene u centru grada na prirodnom i autentičnom prostoru baš odakle su i izvorno nastale

Internacionalni simpozijum skulptura "Terra" jedinstven ne samo u Srbiji nego i u svetu, otvoren je po 35. put na severu Banata, u Kikindi.

Davne 1982. godine kada se rodila ideja o stvaranju skulpture od terakote, prirodnog materijala, bogatog na prostoru banatske ravnice od kojeg se stvaraju najoriginalnija dela, Terra je postala i više od simpozijuma. Uzbudljiv skup blizak stvaraocima ekspresionističkog oblikovanja, ali i posetiocima ove "hand made" umetnosti, do danas prerastao je u svetsku manifestaciju na kojoj svake godine učetvuju istaknuti vajari iz čitavog sveta.

Izložbom autentičnih i monumentalnih skulptura sa prošlogodišnjeg saziva, svečano je otvoren 35. simpozijum. Gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, istakao je da je "Terra" dragulj umetnosti u Kikindi:

- Današnji događaj ima posebnu notu, skulpture su postavljene u centru grada na prirodnom i autentičnom prostoru baš odakle su i izvorno nastale. Cilj nam je da održimo jednu ovakvu manifestaciju i da uskoro otvorimo muzej "Terra". Ovakav vid umetničkog izražavanja pokazuje da umetnost nema granice - složio se gradonačelnik Markov.

Foto: Sretenović Foto: Sretenović

Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje, objasnio je da je "Terra" brend Vojvodine:

- Umetnici koji dolaze iz svih zemalja sveta, od Italije do Japana, ostavljaju veliki trag u ovoj umetnosti, ali i u Kikindi. Ovaj grad je epicentar terakote, a ona je čudesan materijal, pečena zemlja, majka zemlja.

UKRAO SKULPTURE U OBLIKU GOLUBA SA FONTANE: Uhapšen osumnjičeni za krađu na Kalemegdanu!

U sklopu ovogodišnjeg simpozijuma učestvuje šest vajara: Juko Hihara iz Japana, Gražina Simala Volinska iz Poljske, Varol Topač iz Turske, Igor Antić iz Francuske, Dragan Rajšić i Marko Crnobrnja iz Srbije.

Foto: Sretenović Foto: Sretenović

Vajar iz Beograda, Dragan Rajšić, kaže da je počastvovan što je dobio priliku da učestvuje na ovogodišnjem simpozijumu:

- Velika je čast biti deo ove umetničke grupe. Trenutno radim na skulpturi velikog formata, ali i više manjih koje planiram da uradim za ovih 30 dana. "Terra" ima fenomenalne prostore za rad, jedinstvene u svetu.

TRANSFORMERSI "OSVAJAJU" BEOGRAD: Fascinantne skulpture od 12 metara (FOTO)

U ateljeu "Terra" prepoznatljivom po prostoru koji se retko gde nalazi u svetu, postoji i najveća peć u Evropi za pečenje gline. Skulpture visoke i više od 2,5 metra peku se na 1250 stepeni što umetnicima omogućava da eksperimentišu u svom umetničkom nadahnuću. Jedinstven atelje "Terra" nalazi se u starom pogonu fabrike "Toza Marković" koji je renoviran, te umetnici osim neiscrpne količine gline imaju i stručnu pomoć istaknutih vajara.

Foto: Sretenović Foto: Sretenović

Najveće zasluge za osnivanje "Terre" pripadaju mr Slobodanu Kojiću, istaknutom vajaru, koji, kako kaže, nije ni slutio da će njegova prvobitna ideja dostići svetski značaj.

OVO JE NAJVAŽNIJE OTKRIĆE U ISTORIJI UMETNOSTI: Ništa slično nije ostalo iza najvećeg umetnika svih vremena (FOTO)

- U nekim segmentima sam znao i onda šta to znači. Oduvek sam bio uveren da će biti zanimljiva pojava u svetu za svetsku skulpturu, to je proizvod koji imamo u rukama.

Foto: Sretenović Foto: Sretenović

- "Tera" mora da prati neki svetski trend. Skulpture od pre 20 i više godina, razlikuju se od današnjih. Umetnici sami reaguju na svetska zbivanja i gibanja, prate promene, te se sve na godišnjim simpozijuma tokom jula najbolje vidi. To su promene koje idu same od sebe - objašnjava osnivač "Terre".

Neverovatno realistične skulpture ljudi od drveta

Foto: Sretenović Foto: Sretenović

Na "Teri" svake godine učestvuje svetska vajarska elita. Kroz umetnički atelje sve do danas prodefilovalo je više od 200 vajara iz čak 30 zemalja sveta. Jedinstvene i autentične skulpture kojih ima više od 1.000 različitog formata i oblika čuvaju se u starom pogonu fabrike. Ne samo prepoznatljiv po monumantalnim delima, simpozijum je i svojevrsni beleg senzibiliteta i duha svojih stvaralaca. A da je reč o najčistijoj umetnosti, davno je konstatovao i veliki Denegr - rad sa glinom je čista i kvalitetna umetnost, ali pre svega zdrava umetnost.

(Dragana Starčević)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA