PROSTO KAO PASULJ: Evo zašto se baš tako kaže

 
  • 0

Prosto ko pasulj znači da je nešto izuzetno jednostavno, lako, banalno, nečemu što je svima poznato, a mi vam otkrivamo zašto se tako kaže u srpskome jeziku

Profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Dragana Mršević Radović bavila se, između ostalog, i frazeologizmima. U knjizi "Frazeologija i nacionalna kultura" objasnila je i zašto se u Srbiji kaže da je nešto prosto kao pasulj.

Stari Grci i Rimljani su proslavljali dolazak proleća i rodnog perioda, te bi tokom svečanosti glumac na sceni u svrhu dočaravanja rodnog perioda jeo kaše od mahuna ili žita.

Mršević Radović kaže da je takav čin predstavljao jedenje boga, jer bog prvo mora da umre da i se "nanovo rodi i donese novo obilje".

Prosto ko pasulj znači da je nešto izuzetno jednostavno, lako, banalno, nečemu što je svima poznato.

Lakrdijaši kao komične figure često su dobijali ime po jelu koje su jeli na sceni, te je tako grah, odnosno pasulj, doveden u vezu s glupošču i ludošću.

Zanimljivo je, recimo, i to da se glagol "opasuljiti se" u srpskome jeziku koristi kada želimo da kažemo da je neko došao k sebi.

(Tanja Milanović)

 

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA