Potvrđena presuda od 22 godina zatvora Stanišiću i Župljaninu

 
  • 11

Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013. godine, Tribunal je Stanišica i Župljanina osudio na po 22 godine zatvora

Haški tribunal danas je potvrdio presudu od po 22 godina zatvora bivšim visokim policijskim zvanicnicima Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, nepravosnažno osuđenim za progon nesrpskog stanovništva, prenosi N1 BiH.

ISPOMOĆ: Republika Srpska daje pare haškim optuženicima

To je konačna presuda.

Žalbeno veće potvrdilo je zaključke Pretresnog veća da je Stanišić značajno doprineo ostvarivanju udruženog zločinackog poduhvata (UZP), a Stanišić bio odgovoran za učešce u UZP.

Bramerc: Žalićemo se na presudu Šešelju

Žalbeno veće potvrdilo je osudu Župljaninu za istrebljivanje kao zločin protiv čovečnosti.

Žalbeno veće odbacilo je žalbe Stanišica i Župljanina u celosti i potvrdilo osuđujuće presude.

Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013. godine, Tribunal je Stanišica i Župljanina osudio na po 22 godine zatvora, piše BIRN.

Foto: Wikipedia/J budissin Foto: Wikipedia/J budissin

Obojica su bili proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrebljenje. Ta krivična dela, prema presudi, počinjena su nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH u periodu od aprila do decembra 1992. godine.

RADOVAN KARADŽIĆ U SRBIJI? Traži da ga puste na privremenu slobodu

Žalbu na tu presudu uložila su obojica nepravosnažno osuđenih, ali i tužioci. Stanišić i Župljanin zatražili su da budu oslobođeni po svim tačkama optužnice ili, alternativno, da im kazne budu umanjene.

S druge strane, haški tužioci su u žalbi naveli da su prvostepene kazne neprimerene počinjenim zločinima i da bi ih trebalo povećati na 30 do 40 godina zatvora.

Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjaluci.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Lošom ishranom ubrzavamo proces starenja, postajemo hronično umorni! Ove navike moramo menjati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA