≫ 

DANAS SE ODLUČUJE O BUDUĆNOSTI EU: U Velikoj Britaniji se održava referendum, građani na biralištama

Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača,potpuno je neizvestan, a referendumsko pitanje glasi "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?"

  • 17

U Velikoj Britaniji je jutros počelo glasanje o ostanku te zemlje u EU ili izlasku, koje bi moglo u značajanoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.

SUTRA JE REFERENDUM, PRELOMNI TRENUTAK ZA BRITANIJU I EU: Šta kažu kladionice, a šta pokazuju ankete?

Birališta su otvorena u osam sati po srednjeevropskom vremenu, a bicće zatvorena u 23 sata.

Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača,potpuno je neizvestan, a referendumsko pitanje glasi "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?".

Prema jednom od poslednjih istraživanja britanskog javnog mnjenja pred referendum koja je sprovedena za dnevni list "Tajms", pokazalo je da su zagovornici ostanka u Uniji ponovo u vođstvu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U toj anketi, rađenoj juče, 51 odsto ispitanika izjasnilo se za Veliku Britaniju u EU, a 49 odsto za izlazak iz evropskog bloka.

Kladionice otkrivaju da li će Britanci ostati u Evropi! Evo kolike su kvote na BREGZIT (FOTO)

Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha, a na javno mnjenje uticalao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se prirpemala da održi sastanak sa biračima u Bristolu.

BRITANCE ČEKA ŠAMAR OD EU AKO JE NAPUSTE: Brisel će ih odbaciti bez milosti

Iz Brisela su u prethodnom peridu više puta stizale poruke upozorenja na posledice britanskog izlaska iz Unije po obe strane, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da bi Bregzit "mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

O potencijalnim posledicama britanskog referendima razmišlja se i na Balkanu, a stručnjak za region sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ocenio je za Tanjug da se odlukom Britanaca o ostanku u Uniji ne bi mnogo toga promenilo ni za Evropu ni za Balkan dok bi "Bregzit" vodio na "potpuno neistražen teren".

BREGZIT: Koliko bi izlazak Velike Britanije iz EU žestoko POGODIO I SRBIJU?!

Na birališta izaći britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i državljani UK u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze biračkim spiskovima. Pravo glasa ovog puta imaće i građani Gibraltara.

IZLAZAK VELIKE BRITANIJE IZ EU POTRESA SVET: Evo šta bi to značilo za Srbiju!

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

(Telegarf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. jun 2016 | 08:43

    SA NASTRPLJENJEM OCEKUJEM PRVE REZULTATE REFERENDUMA-VERUJEM DA CE SE ENGLESKI NAROD OSLOBODITI BRISELSKE BIROKRATIJE I NEVIDJENOG TERORA !!! VERUJEM DA NISU PODLEGLI STRASNIM PRICAMA SVOJIH POLITICARA KOJI PREDVIDJAJU SMAK SVETA AKO SE NAROD ODLUCI ZA ENGLESKU I FUNTU!!!

  • Alien resurrection doctor

    23. jun 2016 | 11:19

    Ne u EU i NATO .

  • Ferrari909

    23. jun 2016 | 09:09

    Dace Bog da izadju Englezi pa da nam sjasu vise sa kicme ovi za EU i da se okrenemo Kini i Rusiji a sa EU samo iz koristi obostrane......ma zna to sve mister 4% ↑ BDP-a nego ih kulturno zavlaci da hocemo u EU......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA