Zaustavljen je rast javnog duga, preokrenut je katastrofalan trend: Ministar Vujović na Samitu u Bečićima

 
  • 0

- Niko nije očekivao pozitivan rast od tri odsto u prvom kvartalu ove godine. Došlo je do preokretanja trenda koji je bio katastrofalan. To je rezutat pažljive kombinacije smanjenja troškova, povećanja strukturnih prihoda i čitavog niza pratećih mera - rekao je ministar Vujović

Vlada Srbije završila je prvi i najteži deo svog posla, a to je zaustavljanje rasta javnog duga koji se hranio deficitom van kontrole. Osim toga, država, kako kaže ministar finansija Dušan Vujović, po osnovu duga izdvaja visoku cenu od 3,5 odsto BDP-a.

Evo šta kažu stručnjaci dokle će Srbija da dogura ako bude ulagala U INOVACIJE!

- Niko nije očekivao pozitivan rast od tri odsto u prvom kvartalu ove godine. Došlo je do preokretanja trenda koji je bio katastrofalan. To je rezutat pažljive kombinacije smanjenja troškova, povećanja strukturnih prihoda i čitavog niza pratećih mera - rekao je ministar Vujović na samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona u Crnoj Gori.

Davenport: EU snažno podržava srpsku vladu u nastavku reformi

Takođe je rekao da je deficit budžeta u prvih pet meseci bio višestruko manji – umesto dogovorenih 60 milijardi dinara, bio je 11 milijardi dinara. Time su, kako kaže, potrebe Srbije da se zaduži manje, ali manji i izdaci po osnovu kamata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kamate na stara dugovanja napravljenog između 2005 - 2014. godine čine 3,5 odsto BDP-a. One veoma utiču na deficit i dug, a najbolji primer za to je primarni suficit budžeta u prošloj godini.

On je naveo da je, nakon Pariskog i Londonskog kluba, dug porastao sa 20 na preko 60 odsto i još je porastao nakon što je on postao ministar finansija.

Kad se promenio odnos dolara i evra, to se, tvrdi ministar, direktno odrazilo na rast duga.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Imamo oko 8,5 mijardi duga u dolarima. Kada to pomnožimo sa 1,5 odsto koliko je ojačao dolar, to se odrazi na rast duga, a mi ničim nismo doprineli - rekao je Vujović.

On je istakao da je fiskalna konsolidacija dala rezultat i da treba da se naviknemo na ekspanzivnu štednju koja nije tu samo da "nam bude muka, nego je važan korak za izlazak iz krize".

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA