VELIKA ŠANSA ZA SRBE U NEMAČKOJ: 2.000 nemačkih kompanija je zainteresovano za saradnju!

 
  • 0

On je istakao da najveći razvojni potencijal u Srbiji imaju preduzeća u sektorima metala i mašina

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izjavio danas da je oko 2.000 nemačkih kompanija zainteresovano za saradnju sa srpskim prozvođačima mašina, alata i opreme.

- Sutra vodimo 37 naših firmi proizvođača mašina i alata i opreme u Nemačku, koje je izabralo 2.000 nemačkih kompanija koje žele da im naše firme budu dobavljači. Nadam se da ćemo se vratiti sa uspešno sklopljenim ugovorima - rekao je Čadež na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Nemačke firme krstare Srbijom u potrazi za partnerima!

On je na otvaranju 41. naučno-stručnog skupa Održavanje mašina i opreme i konferencije Kvalitet i liderstvo u poslovanju u okviru "MForum 2016" istakao da najveći razvojni potencijal u Srbiji imaju preduzeća u sektorima metala i mašina.

- Za tu oblast su zainteresovani svi, nauka i privreda, investitori, proizvođači i uvoznici - od mašinstva, saobraćaja, građevinarstva, ekonomije, energetike, IT tehnologije… - rekao je Čadež.

Printskin: Tanjug Printskin: Tanjug

On je istakao da je pitanje osavremenjavanja tehničkih sistema posebno važno za srpsku ekonomiju i industriju.

- Industrija se nalazi između svojih ograničenih mogućnosti za ulaganje u nove mašine i opremu i potrebe da privuče što više investicija da bi se podigla proizvodnja, konkurentnost i izvoz, kako bi se Srbija pozicionirala na sve zahtevnijem međunarodnom tržištu - naglasio je Čadež.

NEMCI ZOVU SRBE ZA POSAO IZ SNOVA: Dnevnica MINIMUM 80 evra, a ne treba DIPLOMA!

Kako kaže, iako u Srbiji nekadašnji giganti metalske industrije nestaju, ostaju znanja i iskustva i ljudi koji su radili u tim velikim sistemima sada rade u mirko, malim i srednjim preduzećima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Analiza konkurentnosti srpske privrede pokazuju da su sektori metala i mašina sa najvećim razvojnim potencijalom i da su u postkriznom periodu pokazali bolje performanse od ostatka privrede. U tom sektoru ima više brzorstućih firmi, tzv. Gazela. Takođe, svaka treća firma izvozi, a svaki drugi izvoznik iz ovog sektora uspeva da opstane na međunarodnoj tržišnoj utakmici - naveo je Čadež.

Nemačka sela traže radnike iz Srbije!

On je dodao da je tim firmama potrebna podrška u tehnološkom osavremenjavanju.

Čadež savetuje tim firmama da se udružuju kako bi se lakše borili na tržištu.

Radivoje Mitrović

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović je ukazao na značaj visokih tehnologija, znanja i istraživanja za srpsku privredu.

NEMCI KUPUJU PARTIZAN?! Tri velike firme samo čekaju zakon da ulete u Humsku!

Mitrović je naglasio da je obrazovni sistem treba menjati prema potrebama društva i privrede, kao i da je cilj da se priključimo četvrtoj tehnološkoj revoluciji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA