Četiri nastupa izraelskog sastava "Gulaza" u Srbiji (VIDEO)

 
  • 0

Mistični tekstovi koji su se vekovima prenosili sa majki na ćerke, u izvođenju ovog mladog sastava dobili su savremeno tumačenje i specifičnu instrumentalizaciju

Izraelski sastav “Gulaza”, koji kombinuje muziku jemenskih Jevreja i afričke ritmove, po prvi put je na balkanskoj turneji. Ovaj jedinstveni ansambl će u okviru nekih od najznačajnijih muzičkih festivala u Srbiji održati četiri koncerta, u Beogradu, Subotici i Novom Sadu.

Natupi će se održati:

12. juna od 20:30h – Beograd, Mikser festival (Glavni stejdž u Depo magacinu, Travnička 3)

14. juna od 20h - Novi Sad (Sinagoga, Jevrejska 9)

18. juna – Beograd, Ethno Fusion Fest (Dvorište beogradske sinagoge, Maršala Birijuzova 19)

21. juna od 20h – Subotica, Etnofest (Dvorište Muzičke škole u Subotici)

Muzika "Gulaze" predstavlja prirodnu evoluciju muzike jemenskih Jevreja. Mistični tekstovi koji su se vekovima prenosili sa majki na ćerke, u izvođenju ovog mladog sastava dobili su savremeno tumačenje i specifičnu instrumentalizaciju.

Kombinacija tradicionalnih saharskih žičanih instrumenata, perkusija, violončela i akustične gitare, a ponajviše činjenica da ove pesme prvi put u istoriji čujemo u interpretaciji muškog vokala, vodi nas u do sada nepoznat, vrlo specifičan muzički ambijent. Njihove jedinstvene kompozicije često asociraju na strast, molitvu, mistične plesove, ljubav i žudnju za slobodom.

Ideja za ansambl "Gulaza" nastala je udruživanjem dvojice muzičara – Igala Mizrahija i Bena Ajalona koji su spojili tradicionalne jemenske pesame i zvuke afričkog ngonija (n’goni). Igal – čiji je otac jemenskog, a majka marokanskog porekla – još se u ranom detinjstvu upoznao s fascinantnim svetom jemenskih žena i vremenom se ozbiljno posvetio proučavanju tradicionalnih melodija i tekstova u kojima se opisuje marginalizovan položaj žena u jemenskom društvu. Ove pesme su dugo bile skrivane i prenosile su se isključivo usmenim predanjem. Sa druge strane Ben, koji se bavio proučavanjem afričke kulture i studirao u Zapadnoj Africi, prepoznao je duboke veze između dveju kultura i pridružio se Igalu.

Foto: Ambasada Izraela Foto: Ambasada Izraela

Polazište kreativnog procesa ovih muzičara bilo je pod snažnim uticajima jevrejske tradicije donete iz Jemena, gde je bila prisutna samo vokalna muzika, dok je korišćenje instrumenata prilikom službi u svetom hramu bilo strogo zabranjeno. No, vremenom su osetili potrebu da njihova muzika bude pristupačnija i univerzalnija, što je dovelo do proširenja sastava.

Gitarista Ijan Ajlon, koji se specijalizovao za južnoafrički folkor, ali i džez i klasiku, pridružio se duu i uneo harmonski aspekat u već postojeću vezu između Igalovog glasa i Benovih "ngoni" ritmova. Hila Epštajn je svojim instrumentom – violončelom unela i elemente klasične muzike u ansambl, pojačavajući liniju pratnje, ali i bogateći muziku "Gulaze" toplinom i nežnošću.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA