KOVAČ SE HVALI "POBEDOM"? Hrvatski uslovi ultimatum za ulazak Srbije u EU

 
  • 56

- To smo uspeli da osiguramo da bude ugrađeno u pregovarački proces Srbije. Bez tih spomenutih definisanih kriterijuma nema napretka na tom planu - istakao je Kovač

Hrvatska je osigurala da njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije, rekao je u utorak u Pravecu hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač.

POGLAVLJA 23 i 24 KLJUČNA: Poslanik Bundestaga Josip Juratović uputio jasnu poruku Srbiji

- Hrvatska zaista sme biti zadovoljna svojim postignućima. Uspelo nam je da osiguramo da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni naši legitimni zahtevi koji su hrvatskoj javnosti poznati: puna saradnja Srbije sa Haškim sudom, puna primena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako cilj izbegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina - rekao je Kovač u izjavi za hrvatske novinare na margini sastanka ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

- To smo uspeli da osiguramo da bude ugrađeno u pregovarački proces Srbije. Bez tih spomenutih definisanih kriterijuma nema napretka na tom planu - istakao je Kovač.

- Zato će Hrvatska dozvoliti da se sada i pristupi definisanju merila, prelaznih merila za poglavlja 23 i 24" u pregovorima sa Srbijom - kazao je ministar.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava, a poglavlje 24 na pravdu, slobodu i sigurnost.

Kovač je pojasnio da je u ovom trenutku reč o razgovorima o oblikovanju merila za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

- Treba najpre definisati merila - kazao je.

Na pitanje koliko bi to moglo trajati, Kovač je rekao kako bi to moglo biti moguće do kraja juna.

- Ako svi budu brzi, ako sve ovo što smo rekli bude integrisano, moguće je do kraja juna. Ne zavisi od nas. Mi smo već u Evropskoj uniji - kazao je.

Ministar je na kraju zahvalio Evropskoj komisiji, povereniku za proširenje Johanesu Hanu i holandskom predsedništvu EU na saradnji u rešavanju ovog pitanja.

(Telegraf.rs/ Izvor: Jutranji.hr)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filharmonija

    1. jun 2016 | 06:00

    Šah - mat. Bravo Kolinda i bravo Dr. Mate Granić, koji iz hladovine Pantovčaka kreiraju vanjsku politiku Hrvatske, Kovač je samo provodi.

  • dipe

    31. maj 2016 | 21:58

    Tema za paranoide

  • Maja

    31. maj 2016 | 21:29

    Ajde tako ste se bahatili kad je HR trazila Veljka Marica ,nemoze ,nexete popustiti tamo nekoj 'jadnoj"Hrvatskoj ,a da vas pitam.Gdje je sad Veljko Maric?Tako da susjedi ne lupajte u prazno politika je kurva..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA