Prave uštede čekaju novu vladu

 
  • 0

Novi hrvatski premijer Zoran Milanović uveo rigorozne mere štednje, kabinetu Mirka Cvetkovića ne pada na pamet da sledi taj primer

Zoran Milanović, hrvatski premijer, skresao je državnim birokratama u svojoj zemlji račune za mobilni telefon, a onemogućio je i bahato korišćenje službenih automobila, poslovnih kartica i sredstava reprezentacije.

Tako će hrvatski ministri ubuduće iz svog džepa plaćati svaki telefonski račun preko 53 evra, dok će samo članovi i šefovi kabineta vlade imati pravo na 24-časovno korišćenje službenih automobila s vozačem, što bi prema procenama trebalo da znači do 40 službenih vozila manje i uštedu do dva miliona evra.

Šta Mirka Cvetkovića, Milanovićevog kolegu u Srbiji, sprečava da uradi tako nešto već tri i po godine? Prema rečima direktora Kancelarije Vlade za saradnju s medijima Milivoja Mihajlovića, vlast je već na početku krize uvela mere štednje.

- Limit za ministre je 50 evra, a za ostale zaposlene u ministarstvima 1.000 dinara. Ministri imaju pravo na automobil bez ograničenja, ostali samo uz putni nalog, dok službena putovanja odobrava Vlada – kaže Mihajlović za telegraf.rs.

Navedene mere su kozmetičke, smatraju u SNS, optužujući Vladu da se ponaša rasipnički.

- To se najbolje videlo prilikom usvajanja budžeta. Ko u vreme krize planira kupovinu aviona za 30 miliona evra ili izdvaja 13,5 miliona evra za Ministarstvo pravde i kupovinu zgrade Aeroinženjeringa za potrebe Prvog osnovnog suda – pita se koordinator Ekonomskog saveta SNS, prof. dr Milenko Dželetović.

Telegraf.rs podseća na nekoliko primera bahatog rasipanja državnih para, tek za nauk nekom novom Cvetkoviću.

- Predsednik Skupštine opštine Kula Željko Kovač koštao je ovu opštinu čak 192.000 dinara, koliko su iznosili njegovi računi za službeni mobilni telefon;

- Prvi čovek pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši uspeo je da prekorači mesečni limit za 80.000 dinara;

- Lider NS Velimir Ilić potrošio je na službena putovanja po zemlji čak 530.000 dinara za devet meseci prethodne godine.

Takođe, Vlada od od "razvlašćenog" ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića traži da vrati skoro dva miliona dinara, 2.500 švajcarskih franaka, laptop, torbe i dva mobilna telefona marke "nokija".

Računica naprednjaka kaže da bi "zatezanjem kaiša" država na godišnjem nivou uspela da uštedi do dve milijarde dolara godišnje.

- SNS insistira na usvajanju novog zakona o javnim nabavkama, rigoroznijoj kontroli subvencija, kao i seči nepotrebno velikog broja državnih agencija - poručuje Dželetović.

Dok u SNS kažu da uštede ukidanjem povlastica državnim birokratama nisu beznačajne, građanima Srbije ostaje da sačekaju ishod izbora i uvere se da li je reč o samo još jednom predizbornom obećanju ili istinskoj nameri da se sprovedu ozbiljne mere štednje.

(Nikola Stojić)

Video: Nastavljena sednica Skupštine Srbije, na dnevnom redu rebalans budžeta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA