"UČITELJICE, MOGU LI DA S*REM": Nastavnici iz osnovnih škola otkrivaju PRAVU JEZIVU ISTINU O "RIJELITI GENERACIJI" U SRBIJI! (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 71

- Na najmanje guranje među njima, oni reaguju impulsivno i borbeno. Ono sa čim se trenutno susrećem jeste da vlada potpuno nepoštovanje. Nemaju osnovni red, pa na pitanje da li mogu u toalet, oni kažu "mogu li da se*em ?" - priča učiteljica beogradske škole

Sve su češći problemi sa kojima se suočavaju nastavnici i profesori u školama, sa buntovnim đacima. Ranije je to uglavnom bio slučaj sa starijom decom koja ulaze u pubertet pa naviše, ali danas je sve više mladih generacija, koje rano ulaze u sukobe sa učiteljima, i zahtevaju svoja prava.

NEMOĆAN SAM, ĐACI SAMO ŠTO ME NE TUKU: Zastrašujuća ispovest profesora kojeg su đaci "klali" lenjirom! (VIDEO)

Učiteljica iz jedne beogradske osnovne škole za naš portal otkriva koje su to sve situacije, u kojima današnja omladina pokazuje svoj sve agresivniji karakter.

IVAN IVANOVIĆ UPLAŠEN ZA ŽIVOT: Otac nastavniku pretio smrću jer je njegovom sinu dao jedinicu (FOTO)

- Ono što zaista smatram da je najveći problem, sa kojima se susreću učitelju je pre svega vaspitni deo, za koji su zaduženi roditelji. To su deca uzrasta od 7 do 10 godina, i sve što đaci pokazuju, jeste ono što su poneli iz kuće, i obrazci ponašanja koji kopiraju - kaže učiteljica.

Ona objašnjava da su "mali" ljudi, mnogo netrpeljivi, i da vrlo brzo pokazuju agresiju prema vršnjacima, čak i na izgled bezazlenim situacijama.

Foto-ilustracija: Profimedija Foto-ilustracija: Profimedija

- Na najmanje guranje među njima, oni reaguju impulsivno i borbeno. Ono sa čim se trenutno susrećem, jeste da vlada potpuno nepoštovanje. Nemaju osnovni red, pa na pitanje da li mogu u toalet, oni kažu "mogu li da se*em ?" - priča ona.

Kaže da mladež uopšte ne persira, da veoma često upadaju jedni drugima u reč, i pričaju u glas. Koren ovakvog ponašanje je zapravo nedovoljno bavljenje roditelja decom, koji nisu ispunili svoj deo zadatka.

- Oni ne znaju da čitaju, da pišu, da računaju, ali tome i služimo mi, nama je to posao da ih edukujemo. Ali, vaspitni deo ima veze sa ponašanjem, koje se nosi iz kuće - ističe naša sagovornica.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Veliku ulogu ima odnos nastavnika i roditelja, njihova dobra saradnja utiče na odnos i poštovanje deteta prema svom nastavniku.

- Sada koriste dosta i žargonske izraze, pa se tako može čuti "brate", ali nije retkost ni da znaju da opsuju. Po nekoliko puta im se mora ponoviti nešto, jer oni prosto ne čuju - zaključuje učiteljica.

Učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola su na ozbiljnom putu da formiraju svoje delikventsko manifestovanje ličnosti. Ovde društvo, odnosno okruženje, igra presudnu ulogu u socijalizaciji.

Đaci u ovom periodu mogu biti povodljivi. Ukoliko je kolovođa dominantan, lako može da nagovori ili da uceni ostale, kako bi zajednički učestvovali u sprovođenju akcija.

- Pored kolektivnog bežanja sa časova, gde se pokazuje nepoštovanje nastavniku i njegovom predmetu, đaci su skloni da na razne načine, ometaju nastavu i prave nered - priča nastavnica engleskog jezika.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Razni su načini na koje učenici skreću pažnju na sebe, svete se profesorima, i ne dozvoljavaju drugarima da prate časove.

- Neke od mogućih, udruženih snaga jesu, da pevaju na časovima, pa nastavnici ne mogu da drže čas, žvaću žvake i  duvaju balone, kriju krede ili postavljaju mokre krede koje ne pišu, postavljaju iglu nastavniku da sedne na nju - nastavlja ona.

Pored toga dešavalo se da đaci u popodnevnim smenama, u večernjim satima, odviju sijalice, pa se onda ništa ne vidi. Zatim su olabavili vrata, koja su pala na nastavnika i povredila ga.

- Gde nastavnik popusti i pokaže svoju "dobru" stranu, to zaista može biti zloupotrebljeno - zabrinuto konstatuje naša sagovornica.

Što se tiče tinejdžera, tu već vlada opšte nepoštovanje, naravno misli se na kritične, formirane grupice maloletnika, koji imaju svoje stavove i svoje "sledbenike" iza sebe.

- Gde god nema sile i autoriteta, gde nešto ne mora, srednjoškolci to i ne poštuju. Koriste svoja "prava", i gde treba usuđuju se i da primene i silu - priča psiholog.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

To nažalost, i nije više toliko zabrinjavajuće, posmatrajući širu sliku društva u kom se nalazimo, kao i poremećen sistem vrednosti današnjice.

- Poznato je da je ovo kritičan period adolescenata, kada prolaze buntovne faze u svom razvoju, koje za neke mogu biti konstruktivne, ali često znaju da prerastu i u ozbiljne probleme. Učenici uzimaju pravdu u svoje ruke, pa po svojoj proceni "neadekvatnog" ocenjivanja nastavnika, reaguju sopstvenim metodama - kaže on za Telegraf.

Pogledajmo primere situacije gde đaci "preuzimaju stvari u svoje ruke":

Pozivamo vas da u komentarima ostavite svoje mišljenje u vezi sa ponašanjem današnje omladine, i da li i na koji način nastavnici mogu da izađu na kraj sa tim, s obzirom da je danas zakon na strani dece i roditelja, koji mnogo više popuštaju svojoj deci, nego što je to ranije bio slučaj.

Podelite sa nama šta ste vi radili kad ste bili u školi, i kako je to tada sankcionisano.

(Telegraf.rs)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jaaaaa

    12. jun 2016 | 00:29

    Deca su danas poremecena kao i njihovi roditelji koji im sve dopustaju. Devojcice na maloj maturi oblace haljine samo da im se pokrije zadnjica i izbacuju ono sto ni nemaju, pocinju da puse sa 10 godina, tad i stupaju u 'veze', tako da ni to ponasanje kakvo imaju prema profesorima nista ne cudi. Doslo je vreme kada se profesori plase ucenika a ne ucenici profesora. Tuga i cemer, nemam reci.

  • Horus

    12. jun 2016 | 00:17

    Odlucan clanak. Odlicno opisuje cinjenicno stanje. Medjutim, razumljivo je, nema predloga sta ciniti. Vise je nego jasno da globalizacija unistava drustvo i sve vrednosti jer decu vaspitava "pravima" a ne obavezama! Moze da misli ko sta hoce, ali ni stariji a pogotovo mladi, nece biti disciplinovani i nece postovati pravila ukoliko ne postoji strah od posledica! Nema tu filozofije...

  • Toni

    12. jun 2016 | 00:17

    Nema napretka bez jakog zakona i reda. Kakva demokratija,kod nas je to shvaćeno nakaradno. Jake drzave imaju jak zakon,demokratija je na papiru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA