Otvorena izložba četvoro mladih umetnika u rezidenciji Ambasade Švajcarske

 
  • 0

Reč je o drugoj izložbi koja se realizuje u prostoru rezidencije, a nastala je zajedničkim težnjama njenih selektora, dvojice Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisca i publiciste Davida Laufera i proizvođača umetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jana Ojstera, i ambasadora Švajcarske Žana Danijela Ruha, da ukažu na veliki umetnički potencijal mladih autora sa ovih prostora

Sinoć je u rezidenciji Ambasade Švajcarske uz prisustvo međunarodne publike, koja dolazi iz sveta kulture, umetnosti i privrede, kao i diplomatskog kora, otvorena izložba na kojoj su predstavljeni radovi četvoro mladih vizuelnih umetnika iz regiona – Ivane Ivković, Emira Šehanovića, Vladimira Miladinovića i Saše Tkačenka.

AMBASADOR ŠVAJCARSKE O DUALNOM OBRAZOVANJU: Srbi, morate da se promenite!

Izložbu su svečano otvorili Nj.E. Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske za Srbiju i Crnu Goru i David Laufer, ko-kustos izložbe.

David Laufer je na početku obraćanja istakao svoju i zahvalnost drugog kustosa, Jana Ojstera, ambasadoru Švajcarske na velikoj podršci.

- Ovo je drugi put da organizujemo izložbu savremene umetnosti u prostoru rezidencije ambasade Švajcarske i uvereni smo da je ovo tek početak jedne lepe tradicije. Ideja ovih izložbi jeste da učinimo da se susretnu dva sveta – međunarodna publika u Beogradu i lokalni savremeni umetnici, koji oblikuju budućnost ovog regiona. Radovi ovih četvoro umetnika se već nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom sveta i sigurni smo da će savremena umetnost u godinama koje dolaze biti jedan od najtraženijih srpskih izvoznih proizvoda. Jedino što im je potrebno jeste da im se pruži prava prilika da izlažu u pravim uslovima i na pravom mestu, to je ono što smo pokušali da im ponudimo večeras - rekao je Laufer.

Foto: Andrija Rančić Foto: Andrija Rančić

EVO KADA ĆE SRBI DA ŽIVE KAO ŠVAJCARCI: Ovo je recept AMBASADORA ŠVAJCARSKE koji je dao Srbima!

- Švajcarska rezidencija je ponosna što je ponovo otvorila svoja vrata za prolećnu izložbu talentovanih mladih umetnika iz regiona. Ovo je izraz Švajcarske posvećenosti kreativnosti u Srbiji. Inovacija u umetnosti ide ruku pod ruku sa razvojem snažne ekonomije. Upravo paraleni razvoj umetnosti i ekonomije učiniće srpsko društvo atraktivnim i vibrantnim. Kroz program saradnje koji iznosi gotovo 20 miliona švajcarskih franaka godišnje i posredstvom kulturnog fonda ambasade, Švajcarska želi da pomogne da se ostvari ogroman potencijal srpskog naroda – istakao je ambasador Švajcarske, Žan Danijel Ruh.

Foto: Andrija Rančić Foto: Andrija Rančić

Reč je o drugoj izložbi koja se realizuje u prostoru rezidencije, a nastala je zajedničkim težnjama njenih selektora, dvojice Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisca i publiciste Davida Laufera i proizvođača umetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jana Ojstera, i ambasadora Švajcarske Žana Danijela Ruha, da ukažu na veliki umetnički potencijal mladih autora sa ovih prostora.

INTERVJU, AMBASADOR ŠVAJCARSKE: Želim da se Srbija što pre pridruži EU!

Foto: Andrija Rančić Foto: Andrija Rančić

Ivana Ivković je umetnica iz Beograda. Tepisi, crteži i svetlosne instalacije odslikavaju autorkinu intimnu percepciju sebe u kontaktu sa neposrednim iskustvima i okruženjem. Diplomirala je slikarstvo i magistrirala crtež na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na samostalim izložbama u Srbiji, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Španiji, SAD, Turskoj, Danskoj, Kanadi, Švajcarskoj, Indiji i učestvovala na nekoliko značajnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dva puta je bila finalista Politikine nagrade za najuspešniju izložbu. Dobitnica je stipendije "Kultur Kontakta" iz Beča, "Residency Unlimited" organizacije iz Njujorka, "Casa dell Arte" stipendije u Bodrumu, kao i stipendije grada Linca. Njeni radovi se nalaze u Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, u kolekciji Muzeja grada Beograda, kao i u nekoliko značajnih privatnih kolekcija u Njujorku, Bazelu i Lisabonu.

Foto: Andrija Rančić Foto: Andrija Rančić

Emir Šehanović je umetnik iz Tuzle. Dobitnik je međunarodnog priznanja za murale u svom rodnom gradu, posle čega se upustio u istraživanje videa, digitalne štampe i multimedije. Paganska tradicija, sujeverje i okultno su neke od stalnih tema koje su prisutne u njegovom radu, dok su kolaži i asamblaži njegovi omiljeni instrumenti izražavanja. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Njujorku, Tokiju, Los Anđelesu, Berlinu, Amsterdamu, Bazelu, Atini, Solunu, Beču, Sofiji, Štutgartu, kao i u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Herceg Novom i drugim gradovima u regionu. Emirovi radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama, uključujući i zbirku umetnika MGLC muzeja u Ljubljani, Slovenija.

INTERVJU, AMBASADOR ŠVAJCARSKE: Želim da se Srbija što pre pridruži EU!

Foto: Andrija Rančić Foto: Andrija Rančić

Vladimir Miladinović je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a završava doktorat na Fakultetu likovnih umetnosti. Koristeći isključivo tuš na papiru, Vladimir se bavi politikom sećanja, medijske manipulacije i stvaranja, odnosno reinterpretacije istorijskih narativa. Za ovaj rad osvojio je nagradu 53. Oktobarskog salona 2012. Učestovavao je na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Hrvatskoj, Holandiji, Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama Evrope. Vladimirovi radovi su deo stalne kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Foto: Andrija Rančić Foto: Andrija Rančić

Saša Tkačenko živi i radi u Beogradu. Izražava se kroz video, predmete i site-specific instalacije. Posmatra poznate znamenitosti i znakove i istražuje poimanje instutucija kroz slike iz sadašnjosti, prošlosti i ispitaivanjem javnih prostora. Izlagao je u brojnim relevantnim prostorima u zemlji i inostranstvu: Centar Pompidu u Parizu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Mumok – Muzej moderne umetnosti u Beču, MNAC – Nacionalni muzej savremene umetnosti u Bukureštu, Times muzej u Guangdžou, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, ACP – Australijski Centar za fotografiju u Sidneju, Muzej grada Beograda, Künstlerhaus u Bremenu, UnionDocs Centar za dokumentarnu umetnost u Njujorku, Castello di Rivoli – Muzej savremene umetnosti u Torinu. Boravio je na artist-in-residence programima u ISCP Njujorku i T.I.C.A-AirLAb Institutu za savremenu umetnost u Tirani. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA