PO OVOME SMO NAJGORI U EVROPI: Srbija 4 godine nije stavila NIJEDAN NOVI LEK NA LISTU ZA IZDAVANJE NA RECEPT!

 
  • 5

Najgore zemlje u Evropi od trenutka pojave novog leka do dospeća na pozitivnu listu čekaju oko 800 dana, dok je u Srbiji to više od 1.000 dana, trenutno na ulazak na Listu lekova čeka više od 150 fajlova koji su predati još 2008. godine

Srbija je neslavni rekorder u Evropi po nestavljanju inovativnih lekova na pozitivnu listu, na kojoj se nalaze medikamenti koji se izdaju na recept a koji bi i te kako poboljšali lečenje i uslove života najtežih bolesnika. Konkretno, na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) novi lek na "C" listi, na kojoj su uglavnom citostatici, nije stavljen četiri godine, dok je na listi "A" poslednji put stavljen pre više od dve i po godine, iako se u Evropi godišnje pojavi između 20 i 30 inovativnih medikamenata

EVO ZAŠTO NAM LEKOVI NE POMAŽU: U Srbiji se često ne rade antibiogrami pre prepisivanja ANTIBIOTIKA?!

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja navodi za Telegraf da je poslednji put inovativni lek "došao" na listu još 2012. godine.  On objašnjava da najgore zemlje u Evropi, od trenutka pojave novog leka do dospeća na njihovu listu, čekaju oko 800 dana, dok je u Srbiji to mnogo više od 1.000 dana, odnosno tri godine.

-  Poslednji put je jedan inovativni lek došao na listu još 2012. godine. Tome ima već četiri godine. Pre toga, takođe, par godina nije bilo novih lekova, tako da možemo da kažemo da u poslednjih pet, šest godina oni ne dolaze redovno na pozitivnu listu a u svetu se svake godine pojavi između 20 i 30 inovativnih lekova - kaže Trkulja.

UPOZORENJE SRPSKIH LEKARA: Zbog ZLOUPOTREBE ANTIBIOTIKA umiraćemo od upale pluća i običnih infekcija!

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku više od 150 zahteva, koje su uputile kompanije, članice Udruženja INOVIA čeka još od 2008. godine na realizaciju.

- Sami zaključite šta je to što je još 2008. godine trebalo da bude na listi a čeka i dan-danas. Inače, prosek vremena od trenutka kada se pojavi novi lek i dok on dođe kod nas na listu, teško je izračunati s obzirom na to da se to godinama nije dogodilo. Najgore zemlje u Evropi, po istraživanju, čekaju otprilike oko 800 dana. Mi sigurno čekamo mnogo više od 1.000 dana. S obzirom na sve ove činjenice, Srbija je apsolutni rekorder - objašnjava Trkulja koji na pitanje da li se može reći koji pacijenti najviše trpe zbog toga što se novi lekovi ne stavljaju na listu kaže da praktično nema grane u medicini čiji bolesnici ne trpe s obzirom na to da se to dugo ne dešava.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Kako bi se ova situacija rešila, već duže vreme stižu najave da će se procedura oko stavljanja novih lekova na listu ubrzati. Trkulja, međutim, kaže da do sada mnogi potezi nisu urodili plodom.

- Od aprila 2014. godine u Pravilniku o stavljanju lekova na pozitivnu listu uveden je dodatni segment koji omogućava stavljanje inovativnih lekova putem zaključivanja takozvanih posebnih ugovora sa nosiocima dozvola a koji omogućavaju značajno veće uštede RFZO. Ali, do sada nijedan lek nije tako ušao na listu. Takođe, mi smo od februara meseca ove godine u razgovorima sa predstvanicima RFZO i Ministarstva zdravlja o modelima tih posebnih ugovora, ali oni još uvek nisu urodili plodom. U ovom momentu teško je reći da li će i kada nešto od lekova ući. Možda bismo mogli da očekujemo do ili do kraja leta, ali ne znamo da li će se menjati ministar zdravlja. A, bila bi velika šteta ako se to ne desi ni ove godine jer finansijski plan RFZO za 2016. godinu, prvi put posle mnogo godina, ima stavku koja se odnosi na ulazak novih leko0va, za šta je izdvojeno oko osam miliona evra - zaključuje Trkulja.

U SRBIJI 450.000 OBOLELIH OD RETKIH BOLESTI: Ovo su PROBLEMI sa kojima se BORE svaki dan!

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, sa druge strane, preciziraju za Telegraf, da su sveukupno gledano, poslednji put na Listu lekova stavljeni medikamenti za lečenje HIV-a.

- Početkom 2014. godine na Listu A lekova stavljena su tri inovativna leka za lečenje HIV-a. Što se tiče Liste C, koja podrazumeva lekove sa posebnim režimom izdavanja, poslednji put su ti lekovi stavljeni krajem decembra 2012. godine - kažu u Fondu zdravstva za naš portal.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Oni dodaju da odluku o lekovima, koji se stavljaju na Listu lekova, donosi Centralna komisija za lekove, sastavljena od 11 profesora iz oblasti medicine, na osnovu mišljenja nadležnih stručnih komisija, a u skladu sa finansijskim sredstvima za lekove, kojima raspolaže RFZO:

- Nakon utvrđivanja predloga Liste lekova od Centralne komisije za lekove, Pravilnik o Listi lekova donosi Upravni odbor, nakon čega se pravilnik dostavlja Ministarstvu zdravlja radi sprovođenja postupka za dobijanje saglasnosti Vlade.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

OVAJ STRIP MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Inspektorka Lana Tafi otkriva sve o falsifikovanim lekovima

Inače, trenutno je u Srbiji, kako kažu za Telegraf u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), koja je zadužena za registraciju, proveru kvaliteta, bezbednosti i efikasnost lekova, registrovano 6.585 lekova za ljudsku upotrebu, kao i 32. 502 medisicinska sredstva. A, i registracija lekova u Srbiji dugo traje.

- Za osnovnu proceduru izdavanja dozvole za lek, predviđeno je, posle formalne procene od 30 dana, da za 210 dana, plus 180 dana koje podnosilac ima da dopuni dokumentaciju, da Agencija proceni sve činjenice o leku i donese odluku. Pored ove osnovne procedure, moguća je i ubrzana. Ona se odnosi na lekove koji se primenjuje u humanoj medicini, a koji su od najvišeg interesa za zaštitu zdravlja stanovništva. Pre svega se odnosi na terapijske inovacije, kao i na lekove koji su već dobili dozvolu po centralizovanom postupku u EU.

(Lj. Račić)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin xyz

    27. maj 2016 | 15:17

    Pa kada se stedi po naredjenju stranih faktora. Stednja na zdravlju nacije. Kakva stamota!

  • Lusy

    27. maj 2016 | 15:05

    Ti, koji odlučuju o novim lekovima, sebe, svoje, i "uvažene", sigurno ne leče u siromašnoj Srbiji, niti oskudevaju u novim lekovima.

  • Jasna

    27. maj 2016 | 16:18

    Treba da nas nema, zar nismo svesni toga?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA